تست غربالگری چیست؟ آزمایش غربالگری برای تشخیص اختلالات یا بیماری های بالقوه سلامتی در نوزادان انجام می شود. هدف از این آزمایشات، تشخیص زودهنگام و درمان است. در این مقاله سعی نموده ایم که به توضیح جامع و مفصل پیرامون غربالگری و تست غربالگری بپردازیم. جهت کسب اطلاعات لازم در این زمینه بهتر است که این متن را تا انتها مطالعه نمایید. پس لطفا ما را با ادامه مطلب همراهی کنید.
تست غربالگری چیست؟
اخیرا یکی از تست های بی خطری که درصد بسیار بالایی که سندرم داون را در جنین را قبل از تولد تشخیص می دهد، تست های غربالگری است که هزینه بسیار کمی دارد و بهترین زمان در سه ماهه اول بارداری است.
آزمایشهای غربالگری برای یافتن نوزادانی که شانس بیشتری برای یک مشکل سلامتی دارند استفاده میشود. این بدان معنی است که آنها می توانند زودتر درمان شوند، یا والدین تصمیمات آگاهانه ای در مورد به دنیا آوردن یک نوزاد بیمار را بگیرند.
تست های غربالگری 100% تضمینی نیستند. به برخی از افراد گفته می شود که نوزادشان شانس بیشتری برای اختلال سلامتی دارند، در صورتیکه ممکن است نوزاد سالم باشد.
همچنین، ممکن است در نتایج به چند نفر گفته شود کهنوزادشان شانس کمتری برای داشتن یک مشکل سلامتی دارند در حالی که در واقع نوزاد با این بیماری متولد می شود.
چون این آزمایش از حساسیت بالا برخوردار است در نتیجه توصیه می شود که در مراکز و رادیولوژی های معتبر صورت بگیرد تا در صورت داشتن مورد مشکوک اقدامات فورا انجام گیرد. در اغلب مواقع اگر سندرم داون در جنین مثبت باشد، بلافاصله پزشکی قانونی مجوز سقط را به مادر صادر می کند.
پیشنهاد می کنیم به منظور انتخاب بهترین مرکز سونوگرافی در اهواز، برای بررسی و غربالگری جنینف مقاله لینک شده را مطالعه نمائید.
تست غربالگری سلامت جنین چگونه انجام می شود؟
این تست از ماه 11 بارداری تا انتهای هفته 13 حاملگی قابل انجام می باشد. انجام این آزمایش برای تمام مادران باردار شامل تست خون و سونوگرافی الزامی می باشد. تست خون شامل ترکیبی از سنجش 2 مارکر در خون مادر و بررسی سونوگرافیکی می باشد که روشی مطمئن برای هرگونه اختلال و ناهنجاری در جنین است.
نحوه انجام این آزمایش بدین گونه است که از پشت گردن جنین مقداری مایع گرفته می شود و اندازه گیری خواهد شد. اگر در سونوگرافی به فقدان استخوان بینی اشاره شود یکی از علائم ابتلاء به سندرم داون اشاره خواهد شد.
در صورتی که غربالگری در سه ماهه دوم تجویز شود، یعنی در هفته 15 تا 17 بارداری، که شامل یک تست خون و 4 مارکر بیوشیمیایی موجود از خون مادر که بدان تست کواد مارکر نیز اطلاق می شود، گرفته خواهد شد. این تست جهت بررسی وجود سندرم داون و نقایض لوله عصبی بسیار مفید است.
آزمایش غربالگری چه چیزی را نشان می دهد؟
آزمایش های غربالگری که در دوران بارداری شامل سونوگرافی یا آزمایش خون یا ترکیبی از هر دو است. آزمایشهای خون همراه با اسکن میتواند به بررسی میزان احتمال ابتلای نوزاد به سندرم داون، سندرم ادواردز یا سندرم پاتا کمک کند.
- سندرم ژنتیکی
- سندرم داون
- سندرم ادوارد
- سندرم پاتو
- اختلالات لوله عصبی
عوارض تست های غربالگری
آزمایش های غربالگری عوارضی برای مادر یا جنین ندارد. اما حتما مهم است که تست های غربالگری در زمان درست و تحت نظر سونوگرافیست متخصص انجام شوند. برخی از تست های غربالگری در بارداری می تواند به تصمیم گیری های دشواری برای والدین منجر شود.
به عنوان مثال، آزمایشهای غربالگری برای سندرم داون، سندرم ادواردز یا سندرم پاتائو میتواند منجر به تصمیمگیری دشوار در مورد انجام یک آزمایش تشخیصی مانند آمنیوسنتز شود که احتمال سقط جنین را به همراه دارد.
یک آزمایش تشخیصی به طور قطعی به شما می گوید که آیا نوزادتان این بیماری را دارد یا خیر. اگر تست های غربالگری نشان دهند که جنین مستعد یک بیماری است، میتواند به تصمیم گیری درباره ادامه یا پایان بارداری منجر شود.
تصمیم به انجام آزمایش بیشتر یا پایان دادن به بارداری طبق نظر والدین خواهد بود و پزشکان به تصمیم نهایی والدین احترام خواهند گذاشت. البته فراموش نکنید که در ایران تصمیم به پایان بارداری بعد از هفته 19 بارداری ممنوع است. همچنین برای نوزادانی که زودتر تشخیص بیماری داده شوند، پس از نظر سه پزشک متخصص، با تایید نهایی مرجع پزشکی قانونی و به شرط رضایت مادر، سقط قانونی انجام می شود.
میزان دقت نتایج آزمایشات غربالگری به چه صورتی است؟
باید بگوییم که از 10 بارداری 9 بارداری، جنین مبتلا به سندرم داون است که مادران باید این تست را انجام دهند چرا که ارزیابی دقیقی است و راه قطعیت مبتلا بودن جنین به سندرم داون با این آزمایش تشخیص داده می شود. بهتر است که این آزمایش همراه با تشخیص تست آمنیوسنتز یا CVS صورت گیرد.
آیا غربالگری فقط برای مادران بالای 35 سال تجویز می شود؟
خیر،، این تست برای تمام مادران باردار تجویز می شود. متولد شدن این گونه نوزادان از مادران با هر سنی ممکن است رخ دهد. باید اظهار کنیم که بدنیا آمدن این گونه نوزادان از مادرانی زیر 35 سال بیشتر رخ می دهد. زیرا عمدتا خانم ها در این سن اغلب باردارمی شوند.
اخیرا تشخیص بسیاری از سونوگرافی ها و رادیولوژی ها با مجهزترین دستگاه ممکن شده است. سونوگرافی دکترمرتضی جورابیان در اهواز همگام با علم روز دنیا خدمات شایانی را به شما عزیزان ارائه می دهد. شما می توانید جهت تعیین وقت قبلی با شماره تلفن 25 70 33 33 -061 و اینستاگرام حاصل نمائید.
زمان انجام تست غربالگری
تست های غربالگری متفاوتی در زمان های مختلف بارداری انجام می شوند. آزمایش غربالگری سلول داسی شکل و تالاسمی باید در اولین فرصت ممکن قبل از هفته 10 بارداری انجام شود.
توصیه می شود که غربالگری آزمایش خون برای HIV، هپاتیت B و سیفلیس در اوایل بارداری انجام شود. این به این دلیل است که توان برای محافظت از سلامت مادر و کاهش احتمال ابتلای نوزاد، مراقبت و درمان های تخصصی زودتر شروع شوند.
غربالگری برای سندرم داون، سندرم ادواردز و سندرم پاتاو در هفته های 11 تا 14 بارداری انجام می شوند.
در هفته 18 تا 21 بارداری غربالگری برای بررسی رشد جنین با سونوگرافی جویز می شود.
تست غربالگری جنین چه مزایای دارد؟
این آزمایش خیال مادر و خانواده رااز ابتلا جنین به سندرم و دارا بودن هرگونه اختلالات دیگر راحت می کند.
متخصص زنان و زایمان و مادر از سلامت جنین مطلع می شوند.
انجام این سونوگرافی باید توسط آزمایشگاه های معتبر صورت گیرد، زیرا که فاقد دقت لازم خواهد بود.
چون این آزمایش در سه ماهه اول قابل انجام خواهد بود در نتیجه مادران در تصمیم گیری با دستور پزشکی قانونی سقط را انجام خواهند داد.
سونوگرافی NT نیز باید توسط یک سونوگرافیست ماهر و کار بلد صورت گیرد، زیراهر گونه خطا در این سونوگرافی نتایج را می تواند تحت الشعاع قرار دهد.
شایان ذکر است که بگوییم که انجام تست های تشخیصی غربالگری 3 ماه اول بارداری های دوقلوزایی نیز بسیار مهم است، زیرا که کمک کننده در تشخیص سندرم در نوزادان خواهد بود و والدین به موقع اقدامات را انجام خواهند داد.
تست غربالگری چقدر دقیق است؟
این بستگی دارد به نوع تست های غربالگری دارد. در ادامه پاسخ ها را بررسی می کنیم:
بله دقیق است
تست های غربالگری HIV، هپاتیت B و سیفلیس بسیار دقیق هستند و به طور قطع نشان می دهد که آیا مادر یا نوزاد این عفونت ها را دارند یا خیر. اگر جواب تست مثبت باشد، آزمایشها و معاینات بیشتر توسط پزشکان متخصص برای یافتن درمان مورد نیاز به مادر تجویز میشود.
خیر دقیق نیست
تست های غربالگری برای سندرم داون، ادواردز و پاتاو نمی تواند به طور قطعی بگوید که آیا جنین به این بیماری مبتلا است یا خیر. تنها می تواند شانس ابتلا نوزاد را به این بیماری ها تخمین بزند.
اگر جنین شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری ها داشته باشد، یک آزمایش تشخیصی ثانویه تجویز می شود که پاسخ “بله” یا “خیر” قطعی تری می دهد.
آزمایش های غربالگری سلول داسی شکل و تالاسمی به طور قطع به شما می گوید که آیا مادر ناقل است یا خیر. این تست ها نمی توانند احتمال بروز بیماری را در جنین تشخیص دهند.
اگر مادر یا پدر نوزاد ناقل این بیماری باشد، تست های غربالگری تشخیصی بیشتری به آن ها پیشنهاد میشود تا متوجه شوند که آیا جنین تحت تأثیر قرار گرفته است یا خیر.
با تشکر مدیریت سایت دکتر مرتضی جورابیان در اهواز.
0 دیدگاه