خانم های باردار در ابتدای حاملگی دائما در اینترنت در حال سرچ و جستجو هستند تا جدول سونوگرافی های لازم در بارداری را پیدا کنند. برای آگاهی پیدا نمودن از این که آیا سونوگرافی در دوران بارداری بی خطر است یا خیر همیشه به دنبال مطالب مستند می گردند؟ آیا سونوگرافی زیاد برای جنین عوارض جانبی ایجاد می کند؟ سونوگرافی داپلر در چه شرایطی مورد استفاده واقع می شود؟ و سوالات مشابه درباره اهمیت جدول سونوگرافی در بارداری. ما در این مقاله سعی نموده ایم که برای دانستن جدول سونوگرافی در بارداری توضیحات جامع و گسترده پیرامون مزایا و معایب سونوگرافی، اطلاعاتی را گردآوری نماییم. جهت کسب آگاهی بیشتر بهتر است که این متن را تا انتها مطالعه نمایید. پس با ما بمانید.
کاربرد سونوگرافی در بارداری
در طی دهه های اخیر، کاربرد سونوگرافی در بارداری برای تشخیص پزشکی رشد جنین پیشرفت داشته است. روش های نمایش تصویر اولیه استاتیک از تکنولوژی های رادار و تست های متالوپزیک الهام گرفته شده بودند. اما الان به سمت کارآیی بالاتر که تصویر برداری زنده است، راه پیدا کردند. تصاویر متحرک سونوگرافی از جنین در داخل رحم امروزه برای اکثر افراد جامعه آشناست. بنابراین پزشکان یک جدول برای سونوگرافی در بارداری تدوین کردند تا سلامت مادر و جنین به دقت بررسی شود.
سیستم های مدرن سونوگرافی امروزه به اندازه گیری دقیق جریان خون در عروق و بافت ها، مشاهده ساختمان های متحرک به صورت سه بعدی و امکان اندازه گیری های مربوط به سفتی بافت را فراهم نموده اند.
پیشرفت تکنولوژی همراه با مقبولیت عمومی در استفاده از سونوگرافی های لازم در بارداری برای تشخیص سلامت جنین به کار می رود. این کاربردها از اندازه گیری های ساده ابعاد آناتومیک نظیر قطر بای پاریتال سر جنین تا غربالگری جزئیات ناهنجاری و اختلالات های جنین و کشف تغییرات جزئی در ساختار بافت و مطالعه دقیق جریان خون شریان ها پیشرفت کرده است. اخیرا در خیلی از موارد، پزشک به جای پیش رفتن طبق جدول سونوگرافی در بارداری از آزمایشات جایگزین استفاده می کند تا مادر و جنین به خطر نیفتند.
تاریخچه جدول سونوگرافی در بارداری
مدت زمان زیادی از شروع استفاده از سونوگرافی های لازم در بارداری نمی گذرد. این پروسه از 40 تا 45 سال پیش به صورت جدی استارت خورد و یک جدول برای سونوگرافی در بارداری تدوین شد. اما سوالات متعددی پیرامون این که آیا سونوگرافی بی خطر است یا خیر را در ذهن متقاضی انجام آن ایجاد می کند.
آیا سونوگرافی در بارداری خطرناک است؟
علی رغم مطالعات بسیار زیادی در مورد سلامت و ایمن بودن سونوگرافی های لازم در بارداری برای جنین و مادر وجود دارد. اما مطالعات محدودی وجود دارد که عوارض جانبی را مطرح نموده است. این مطالعات بیشتر بر روی مکانیسم های حرارتی و مکانیکی است که می توان منجر به آسیب های احتمالی به جنین شود را مورد تمرکز واقع کرد. به همین دلیل مادر باید طبق یک جدول مشخصی، سونوگرافی را در بارداری انجام دهد.
جذب انرژی امواج صوتی توسط بافت نرم با استخوان و تبدیل آن به حرارت به وسیله ای یک فاکتوری به نام اندکس حرارتی اندازه گیری می شود. یک اندکس حرارتی مساوی یک به معنای افزایش یک درجه سانتی گراد است.
امروزه با وجود دستگاه سونوگرافی پیشرفته و مدرنی که وجود دارد فقط یک افزایش خفیف درجه حرارت که قابل چشم پوشی است، (معمولا کمتر از یک درجه سانتی گراد) برای انجام سونوگرافی به وجود می آید. بنابراین به پزشک خود اعتماد کنید و باخیال راحت جدول زمانبندی سونوگرافی در بارداری را تحت نظر یک متخصص حرفه ای انجام دهید.
جایگاه سونوگرافی بارداری در جهان
فدراسیون جهانی در زمینه سونوگرافی های لازم در بارداری در بعد پزشکی و بیولوژی یک نکته را مورد تاکید قرار داده است. طبق نظر این فدراسیون، در معرض قرار دادن جنین با امواج سونوگرافی که حداکثر یک و نیم درجه بالاتر از سطح فیزیولوژیک نرمال حرارت را بالا ببرند، خطری برای جنین ایجاد نمی کند.
جدول سونوگرافی بارداری
جدول سونوگرافی در بارداری باید خیلی دقیق و منتظم تنظیم شود. شایان ذکر است که گفته شود، نتیجه کلی این موضوع این است که سونوگرافی دو بعدی رایج در سه ماهه اول بارداری اثر خطرناک سونوگرافی بر روی جنین بسیار غیر متحمل است. بنابراین انجام سونوگرافی بی خطر و ایمن است.
مطالعه مقاله سونوگرافی سه ماهه سوم بارداری را برای آشنایی بیشتر سونوگرافی های مهم این دوره از دست ندهید.
با این وجود وقتی سونوگرافی داپلر در سه ماهه اول حاملگی صورت می گیرد، این احتمال به وجود می آید که دما بیش از یک و نیم درجه سانتی گراد افزایش پیدا می کند. بنابراین توصیه می شود که سونوگرافی در سه ماهه اول بارداری تا حد امکان از سونوگرافی داپلر استفاده نشود.
به همین خاطر مادرانی که در سه ماهه اول بارداری از پزشک سونوگرافیست درخواست می کنند که برای شنیدن صدای قلب جنین از این سونوگرافی استفاده نمایند تا صدای قلب را بشنوند. پزشک توصیه می کند که بهتر است که این پروسه صورت نگیرد، تا خطری برای جنین پیش نیاید. تاکید می شود که حتی با وجود این که از نظر فدراسیون جهانی، سونوگرافی در صورتی که لازم باشد، می توان از سونوگرافی داپلر استفاده شود. بنابراین برای انجام جدول سونوگرافی در بارداری هیچ وقت اصرار به انجام یا عدم انجام یک روش خاص را نداشته باشید.
سونوگرافی اول
طبق جدول جدول سونوگرافی در بارداری اولین سونو حدود 4 و نیم هفته بعد از اولین روز قاعدگی مادر، قلب جنین مشخص می شود. اما به علت اندازه جنین برای بهتر دیدن آن بهتر است سونوگرافی ترانس واژینال در اهواز یا شهر محل سکونت مادر انجام شود.
سونوگرافی دوم
سونوگرافی دوم بارداری طبق جدول حدودا در هفته 11 الی 13 بارداری انجام می شود که به آن سونوگرافی NT نیز می گویند. در این سونوگرافی، پزشک می تواند اختلالات کروموزومی جنین را بررسی کند.
سونوگرافی سوم
این سونوگرافی طبق جدول بهتر است بعد از هفته 16 بارداری انجام شود تا ناهنجاری های جسمی جنین دیده شود. معمولا طی هفته های 18 تا 22 بارداری، جنسیت، دست، پا و سایر اندام جنین بررسی می شود.
سونوگرافی چهارم
وزن گیری جنین از اواسط سه ماه سوم جنین شروع می شود. به همین دلیل طبق جدول بهتر است در هفته 30 وزن جنین طبق نمودار چک شود تا سلامت او بررسی شود. همچنین اندازه دور سر، استخوان ران، بای پاریتال و دور شکم جنین نیز طبق این سونوگرافی مشخص و باتوجه به نمودارهای شاخص بررسی می شود.
سونوگرافی داپلر در بارداری
براساس مطالعات متعددی که بر روی جنین حیوانات از جمله خرگوش صورت گرفته، نهایتا توصیه کلی که در مورد انجام سونوگرافی داپلر می باشد، به صورت ذیل تعریف شده است که:
معاینه داپلر در جدول سه ماهه اول بارداری به هیچ وجه نباید انجام شود، مگر این که از لحاظ بالینی شرایطی داشته باشد که پزشک مجبور به استفاده از سونوگرافی داپلر گردد.
مطالعه مقاله نحوه ی تشخیص جنسیت جنین از سونوگرافی را در ادامه این مطلب از دست ندهید.
در یک توافق نهایی در زمینه تصویر برداری جنین که در سال های اخیر به خصوص در سال های 2015 به بعد بدست آمده، بدین صورت نتیجه گیری شده است که، زمانی که سونوگرافی به طور صحیح و دقیق مورد استفاده واقع شود، شواهد قوی وجود دارد که استفاده از آن برای جنین ایمن و بی خطر است. البته به این نکته هم تاکیده شده که، دانش تخصصی رادیولوژیست و سونوگرافیست از نحوه انجام سونوگرافی از نظر این که سونوگرافی به صورت ایمن و بی خطر انجام شود، اهمیت بسیار بالایی دارد حیاتی به شمار می آید. اما در نهایت به نکته ای دیگری اشاره شده است که ارتباطی به اثرات حرارتی و یا مکانیکی سونوگرافی ندارد، بلکه مربوط به پزشکی است که سونوگرافی را انجام می دهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سونوگرافی، رادیولوژی و مزایای این آزمایش ها می توانید از صحبت های دکتر مرتضی جورابیان در صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دیدن کنید.
اهمیت تجربه سونوگرافیست در بارداری
با توجه به رشد بالایی سونوگرافی و گسترش استفاده از آن برخی از متخصصین بالینی آموزش اندکی دارند. البته در مقایسه با متخصصین رادیولوژی و سونوگرافی، این احتمال وجود دارد که بیماران به دلیل تشخیص اشتباه این افراد دچار مشکل شوند. چرا که آنان دانش کافی برای تکنیک های انجام یک سونوگرافی استاندارد را ندارند. به همین خاطر در بدست آوردن تصاویر سونوگرافی مناسب دچار اشتباه می شوند. این مسئله باعث تفسیر نادرست و جواب آزمایش اشتباه خواهد شد که باعث متضرر شدن مریض می شود.
باید اضافه نماییم که رادیولوژیست از پاور داپلر استفاده های عملی در جهت بررسی شرایط خون آهسته نظیر ترومبوز وریدی، تورشن تخمدان یا بیضه یا هنگامی است که تعیین جریان خون اهمیتی ندارد نیز مورد معاینه قرار می دهد.
برای آشنایی با بهترین مرکز سونوگرافی در اهواز، پیشنهاد می کنیم مقاله لینک شده را مطالعه نمائید.
عوارض سونوگرافی در بارداری
شواهدی وجود دارد که امواج اولتراسوند می تواند توسط مکانیسم های مستقیم همراه با حرکت موج باعث اثراتی شود. اگرچه تحقیقات بیشتری باید انجام شود، اما به نظر می رسد که این اثرات در حد پرتو تشخیصی، برجسته نباشد. مگر اینکه دارای حباب های هوا باشد. تصویربرداری سونوگرافی به عنوان روش تصویر برداری بسیار ایمن در نظر گرفته می شود اما محدودیت هایی را هم بایستی در نظر داشت.
تشخیص بسیاری از سونوگرافی ها امروزه با مجهزترین دستگاه ممکن شده است. سونوگرافی دکترمرتضی جورابیان در اهواز همگام با علم روز دنیا خدمات شایانی را به شما عزیزان ارائه می دهد. شما می توانید جهت تعیین وقت قبلی با شماره تلفن 25 70 33 33 -061 و اینستاگرام حاصل نمائید .
چکیده مطلب
بیشتر انرژی حاصل از امواج اولتراسوند به گرما تبدیل می شود و به وسیله بافت های بدن جذب می شود. در حقیقت، مقداری انرژی منعکس شده که منجر به اطلاعات تشخیص خواهد شد، تنها بخش کوچکی از انرژی منتقل شده به مادر است. امیدواریم این مقاله اطلاعات مفیدی درباره جدول سونوگرافی در بارداری به شما خواننده عزیز داده باشد. در صورت نیاز می توانید از طریق شماره ۰۶۱۳۳۳۶۲۸۰۲ با سونوگرافی دکتر مرتضی جورابیان برای انجام سونوگرافی های لازم در بارداری در تماس باشید.
0 دیدگاه