شاید از خود بپرسید سونوگرافی چیست؟ سونوگرافی نوعی تصویربرداری است که با استفاده از امواج صوتی برای تولید تصاویر داخل بدن انجام می شود. این دارو برای کمک به تشخیص علل درد، تورم و عفونت در اندام های داخلی بدن و بررسی نوزاد در زنان باردار و مغز و ناحیه کمر در نوزادان استفاده می شود. همچنین برای کمک به بیوپسی ها، تشخیص بیماری های قلبی و ارزیابی آسیب بعد از حمله قلبی استفاده می شود. سونوگرافی بی خطر و بدون تهاجم است و از تابش یونیزه استفاده نمی کند. این روش نیاز به هیچ کمکی به آماده سازی خاص ندارد پزشک در مورد چگونگی آماده سازی از جمله این که آیا باید از خوردن یا نوشیدن قبل از آن خودداری شود یا نه آموزش می دهد. بهتر است در حین سونوگرافی هیچ زیورآلاتی و جواهراتی به همراه نداشته باشید و لباس های راحت به تن نمایید.
تصویربرداری سونوگرافی عمومی چیست؟
سونوگرافی بی خطر و بدون درد است و تصاویری از داخل بدن را با استفاده از امواج صوتی تولید می کند. برای پاسخ به سونوگرافی چیست؟ باید بگوئیم که تصویربرداری اولتراسوند، که همچنین اسکن اولتراسوند یا سونوگرافی نامیده می شود، شامل استفاده از یک مبدل کوچک (پروب) و ژل اولتراسوند است. حین سونوگرافی پروب و ژل به طور مستقیم بر روی پوست قرار می گیرند. امواج صوتی با فرکانس بالا از پروب و از طریق ژل به بدن منتقل می شوند.
این مبدل صداهای را که گشت عقب را جمع می کنند را گرفته و پس از آن امواج صوتی برای ایجاد یک تصویر استفاده می کند. معاینات سونوگرافی از اشعه یونیزه ای استفاده نخواهد شد (همانطور که در اشعه ایکس استفاده می شود) بنابراین اشعه ای به بیمار تابیده نخواهد شد. از آنجا که تصاویر اولتراسوند در زمان واقعی گرفته می شوند، می توانند ساختار و حرکات اندام های داخلی بدن و همچنین جریان خون از طریق رگ ها را نشان دهند.
برای دنبال کردن صحبت های دکتر مرتضی جورابیان، متخصص سونوگرافی و رادیولوژی؛ وارد صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات شوید.
تصویربرداری سونوگرافی یک آزمایش پزشکی غیرمخرب است که به پزشکان کمک می کند تا بیماری های تشخیص داده و درمان کنند. سونوگرافی متعارف تصاویر را در قسمت های نازک و مسطح بدن نشان می دهد. پیشرفت های تکنولوژی اولتراسوند عبارتند از سه بعدی (3-D) سونوگرافی که داده های موج صدا را به تصاویر 3 بعدی تبدیل می کند.
شایان ذکر است که گفته شود مطالعه اولتراسوند داپلر ممکن است بخشی از معاینه اولتراسوند به حساب آید.
سونوگرافی داپلر، همچنین به نام سونوگرافی رنگی، یک روش مخصوصی است که به پزشک اجازه می دهد تا جریان خون را از طریق شریان ها و رگ ها در شکم، بازوها، پاها، گردن و مغز (در نوزادان و کودکان) و یا اندام های داخلی مختلف مانند کبد یا کلیه را بگیرد.
سه نوع سونوگرافی داپلر وجود دارد:
سونوگرافی داپلر از یک رایانه برای تبدیل اندازه گیری به یک آرایه رنگ استفاده می کند تا سرعت و جهت جریان خون را از طریق رگ های خونی نشان دهد.
باید در مورد قدرت داپلر بگوییم که یک تکنیک جدیدی است که حساس تر از دیگر دستگاه ها است و قادر به ارائه جزئیات بیشتر جریان خون است، به ویژه هنگامی که جریان خون کم یا حداقل باشد. با این حال، قدرت داپلر به رادیولوژیست کمک نمی کند تا جهت جریان خون را تعیین نماید.
داپلر طیف اندازه گیری جریان خون است که داده را به صورت گرافیکی به رادیولوژیست می دهد. همچنین می تواند اطلاعات جریان خون را به یک صدای متمایز تبدیل کند که می تواند با هر ضربان قلب شنیده شود.
روش های معمول سونوگرافی
تست های سونوگرافی می تواند به تشخیص انواع شرایط و ارزیابی آسیب های ارگان های ناشی از بیماری کمک کند.
سونوگرافی یک روش مفید برای بررسی بسیاری از اندام های داخلی بدن است، از جمله:
- قلب و عروق خونی
- کبد
- كيسه صفرا
- طحال
- پانکراس
- کلیه ها
- مثانه
- رحم، تخمدان
- چشم ها
- جنین در بارداری
- تیروئید و غدد پاراتیروئید
- اسکروتوم (بیضه ها)
- مغز و لگن نوزادان
- ستون فقرات در نوزادان
تشخیص بسیاری از سونوگرافی ها امروزه با مجهزترین دستگاه ممکن شده است. سونوگرافی دکترمرتضی جورابیان در اهواز همگام با علم روز دنیا خدمات شایانی را به شما عزیزان ارائه می دهد. شما می توانید جهت تعیین وقت قبلی با شماره تلفن 25 70 33 33 -061 تماس حاصل نمائید .
فواید سونوگرافی
با ورود روش سونوگرافی به دنیای تصویربرداری پزشکی و کاربرد امواج صوتی به جای اشعه ایکس از بروز این مشکلات تا حدود زیادی جلوگیری به عمل آمد و توانایی های تشخیص بسیاری را در اختیار متخصصین رادیولوژی قرار داد. ولی ذکر این نکته ضروری است که همچنین در موارد زیادی، انجام رادیولوژی با اشعه ایکس بر سونوگرافی ارجح است. بدیهی است پزشک شما با تکیه بر دانش پزشکی خود و بر پایه مطالب روش تصویربرداری مناسب را برای شما انتخاب خواهد کرد و باید بدانیم که روش های تصویربرداری مکمل یکدیگرند و پزشک شما با به کارگیری و درخواست چند روش تصویربرداری مسیری را انتخاب می کند که باعث تشخیص زودرس شده و در عین حال کمترین عوارض را برای شما داشته باشد.
معایب سونوگرافی
در ادامه پاسخ سونوگرافی چیست؟ باید بگوئیم این روش ممکن است معایبی داشته باشد. هر چند استفاده از اشعه ایکس در تصویربرداری از بدن انسان در حدی نیست که عارضه ای ایجاد کند. ولی استفاده از آن در بررسی زنان باردار، بررسی وضعیت جنین در شکم مادر و بررسی های مکرر در برخی بیماری ها و دیگر موارد می تواند عوارض جبران ناپذیری از جمله ناهنجاری های مادرزادی جنین، افزایش میزان سقط جنین در ماههای نخست بارداری، عقب ماندگی رشد، کوری جنین و انواع سرطان های خون در کودکان را به همراه داشته باشد.
سونوگرافی خوب چه ویژگی هایی دارد ؟
گرچه برای به دست آوردن یک سونوگرافی خوب، نیاز به داشتن یک دستگاه خوب است ولی مسلما کافی نیست. از میان روش های مختلف تصویربرداری، سونوگرافی بیش از بقیه به مهارت پزشک انجام دهنده آن وابسته است. در ادامه سوال سونوگرافی چیست؟ باید بگوئیم که متخصص رادیولوژی و سونوگرافی باید آن قدر مهارت داشته باشد که بتواند ضایعه احتمالی را کشف کرده آن را در زاویه مناسب ببیند و روی مانیتور دستگاه نشان دهد. تصویری که همراه با گزارش سونوگرافی به بیمار ارائه می شود، در واقع تصویر یا تصاویر منتخبی از صدها تصویری است که متخصص تصویربرداری در حین انجام سونوگرافی روی مانیتور دستگاه مشاهده کرده است.
سخن آخر
در این مقاله سعی شد پیرامون موضوع سونوگرافی چیست؟ بپردازیم. تعریف سونوگرافی، معایب و فوائد این روش تصویربرداری را مرور کردیم. اگر همچنان سوالی دارید که به پاسخ آن نرسیدید، می توانید از طریق کادر دیدگاه زیر آن را مطرح کنید. ما در سریعترین زمان ممکن پاسخ را با شما و سایر خوانندگان عزیز به اشتراک می گذاریم.
0 دیدگاه