در تصویربرداری یا سونوگرافی کودکان از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از داخل بدن آن ها استفاده می شود، از آنجائیکه از اشعه استفاده نمی شود اثرات مضر شناخته شده ای وجود ندارد. این روش تصویربرداری برای ارزیابی دلایل درد شکم، لگن یا اسکروتوم در کودکان بسیار مفید است. ما در این نوشتار قصد داریم تا به طور کامل در مورد انجام سونوگرافی در کوکان اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم پس تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید.
مهم ترین کاربرد انجام سونوگرافی در کودکان
بررسی اندام داخل شکم شایع ترین کاربرد انجام سونوگرافی در کودکان است، این روش، تصاویری از اندام های شکمی تهیه می کند همچنین در برخی از موارد، پزشک ممکن است سونوگرافی داپلر به همراه سونوگرافی شکمی برای ارزیابی جریان خون در شریان ها و رگ های خاص شکمی درخواست کند.
بیشتر بخوانید => انحراف زانو پرانتزی یا ضربدری بودن
چه آمادگی هایی برای انجام سونوگرافی در کودکان می بایست انجام شود؟
آماده سازی های کودک به نوع سونوگرافی بستگی دارد. هنگام برنامه ریزی برای سونوگرافی فرزندتان، قبل از انجام آن دستورالعمل های غذایی را از متخصص رادیولوژی بپرسید، ولی از مهم ترین اقدامات قبل از انجام سونوگرافی در کودکان به شرح زیر است:
- کودک باید لباس گشاد و راحت بپوشد
- ممکن است از کودک خواسته شود که چند ساعت قبل از سونوگرافی از خوردن غذا و نوشیدنی خودداری کند تا بهتر کیسه صفرا و اندام های فوقانی شکم را نشان دهد.
- از کودک خواسته می شود تا یک یا دو ساعت قبل از سونوگرافی چندین لیوان آب بنوشد و از ادرار کردن خودداری کند. این کار باعث می شود با شروع اسکن، مثانه فرزند شما پر شود.
نحوه انجام سونوگرافی در کودکان
نحوه انجام سونوگرافی به این صورت است که ابتدا از یک پروب کوچک به نام مبدل و ژل استفاده می شود که مستقیماً روی پوست قرار می گیرد، تا امواج صوتی با فرکانس بالا از پروب به داخل بدن برسد.
پزشک صداهایی را که دریافت می کند به مانتیور کامپیوتر منتقل کرده و در نهایت امواج صوتی به تصاویری قابل مشاهده تبدیل می شوند.
نکته: به منظور انجام معاینات سونوگرافی به هیچ عنوان از اشعه استفاده نمی شود، همچنین چون تصاویر در همان زمان ضبط می شوند می توانند ساختار و حرکت اندام های داخلی بدن و جریان خون را نشان دهند. البته ذکر این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد که انجام سونوگرافی یک روش تشخیصی غیر تهاجمی بوده و هیچ نوع خطری را برای فرد به همراه ندارد.
بیشتر معاینات سونوگرافی بدون درد و در کمترین زمان ممکن است انجام می شود. به منظور انجام آن لازم است تا ابتدا کودک شما روی میز معاینه قرار بگیرد، بعد از آن رادیولوژیست از کودک می خواهد تا به پهلو بچرخد یا موقعیتی ثابت داشته باشد.
رادیولوژیست ژل گرم را روی پوست پخش کرده، سپس مبدل را به طور محکم بر روی شکم فشار داده و آن را حرکت می دهد. مبدل تا زمان گرفتن تصاویر مورد نظر به جلو و عقب منتقل می شود.
ممکن است ناراحتی جزئی از فشار وجود داشته باشد زیرا مبدل در مقابل ناحیه مورد بررسی فشرده می شود. اگر منطقه مورد معاینه حساس باشد ، ممکن است کودک شما احساس فشار یا درد جزئی کند.
در صورت انجام سونوگرافی داپلر، ممکن است کودک شما صداهای شبیه پالس را بشنود که با کنترل و اندازه گیری جریان خون ، تغییر می کنند، پس از اتمام کار ژل از پوست کودک پاک می شود و کودک می تواند فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرند.
مزایای انجام سونوگرافی کودکان
انجام سونوگرافی در کودکان از مزایای بسیار زیادی برخوردار می باشد که برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از:
- یک روش غیر تهاجمی بوده
- هیچ گونه دردی را به همراه ندارد.
- سونوگرافی از سایر روشهای تصویربرداری بصورت گسترده، قابل استفاده و ارزانتر است.
- بسیار ایمن است چرا که از هیچ گونه اشعه ای استفاده نمی کند.
- اسکن سونوگرافی تصویری واضح از بافت های نرم نشان می دهد که در تصاویر اشعه ایکس به خوبی نشان داده نمی شوند.
- برای ارزیابی درد شکم، لگن یا اسکروتوم در کودکان بسیار مفید است.
سونوگرافی های اختصاصی در کودکان
سونوگرافی کودکان نیز به طور اختصاصی انجام می شود که شامل موارد زیر می شود:
سونوگرافی لگن
هدف از انجام این سونوگرافی بررسی دررفتگی های مادرزادی لگن است که به طور معمول تا سه ماهگی می توان آن را انجام داد. برای انجام این سونوگرافی زاویه خاصی از لگن نوزاد می بایست اندازه گیری شود تا از این طریق بتوان در رفتگی را تشخیص داد. انجام سونوگرافی لگن در جنین هایی که به صورت بریچ قرار گرفته اند لازم است حتما انجام داده شود.
سونوگرافی ریفلاکس
هدف از انجام این سونوگرافی بررسی میزان برگشت اسید معده به مری است، به برای این سونوگرافی ابتدا نوزاد به مدت یک ساعت می بایست گرسنه باشد البته مادر در حین انجام سونوگرافی به او شیر می دهد تا از این طریق بتوان برگشت شیر را بررسی کرد.
سونوگرافی پیلور معده
یکی از اهداف مهم انجام این سونوگرافی بررسی طول و قطر خروجی معده است چرا که تنگ شدن این بخش یکی از مهم ترین علت های استفراغ در کودکان است. نحوه انجام این سونوگرافی به این شکل است که حتما معده نوزاد پر باشد.
سوالات متداول
کلام آخر
ما در این نوشتار قصد داشتیم تا تنها در مورد انجام سونوگرافی در کودکان اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم همانطور که اشاره شد چون برای انجام سونوگرافی از اشعه ایکس استفاده نمی شود در نتیجه می توان گفت که غیر تهاجمی بوده و هیچ نوع خطری را برای کودک به همراه نخواهد داشت. شما عزیزان می توانید برای انجام سونوگرافی تخصصی در کودکان به مرکز سونوگرافی دکتر مرتضی جورابیان در اهواز مراجعه کنید.
0 دیدگاه