دکتر جورابیان / سونوگرافی / چسبندگی جفت؛ علائم و علت ها
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

چسبندگی جفت؛ علائم و علت ها

چسبندگی جفت یک وضعیت پزشکی جدی در دوران بارداری خانم ها است، در خصوص توضیح این موضوع باید گفت زمانی که عروق خونی و سایر اعضای جفت بیش از حد رشد می کند و به دیواره رحم متصل می شود، این مشکل ایجاد می شود. جفت، جزئی از رحم بشمار می آید که در دوران بارداری رشد می کند. بند ناف اکسیژن و مواد مغذی را به جنین در حال رشد می رساند. این عارضه خونریزی واژنی را در یک سوم آخر به همراه دارد. جفت اغلب در طول بارداری علائمی ایجاد نمی کند. گرچه خونریزی واژینال ممکن است در سه ماهه سوم بارداری رخ دهد. اگر خانم باردار در سه ماهه سوم خونریزی واژینال داشته باشد، باید بلافاصله با پزشک زنان و زایمان مشورت نماید تا در صورت شدت خونریزی در بیمارستان بستری شود.

چسبندگی جفت

جفت آکرتا چیست؟

چسبندگی جفت در زنان باردار بسیار خطرناک می باشد که به وسیله سونوگرافی تشخیص داده می شود و مادر باردار بدون هیچگونه فاصله زمانی باید حتما به بیمارستان منتقل شود. در مشکل چسبندگی جفت همه و یا قسمتی از جفت به طور محکم به دیواره رحم می چسبد و از آن جدا نمی شود. چسبندگی جفت یک مشکل حاد و جدی می باشد که در حاملگی خطرناک است و هنگامی اتفاق می افتد که رگ های خونی و دیگر قسمت های جفت در زمان رشد خیلی در دیواره رحم فرو بروند. جفت ساختاری است که در طی بارداری در داخل رحم رشد می کند و مسئولیت رساندن اکسیژن و مواد غذایی که برای رشد نیاز می باشد را دارد و مواد زائد را از خون جنین دور می کند.

جفت عضوی است که در دوران بارداری در رحم شما تشکیل می شود تا اکسیژن و مواد مغذی را برای کودک شما تامین کند. با رشد جفت به دیواره رحم می چسبد. در برخی موارد نادر (در حدود 1 مورد از هر 533 بارداری) جفت بیش از حد عمیق در دیواره رحم رشد می کند و نمی تواند به راحتی پس از تولد نوزاد شما جدا شود. این وضعیت چیزی است که جفت آکرتا نامیده می شود. در اکثر بارداری ها، جفت پس از زایمان به راحتی از دیواره رحم جدا می شود، اما در برخی موارد نادر، جفت بیش از حد عمیق در دیواره رحم رشد می کند و جدا نشدنی می شود. این عارضه جدی بارداری جفت آکرتا نامیده می شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد علل، علائم و عوامل خطر این بیماری و آنچه ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است در صورت تشخیص جفت آکرتا انجام دهد، بخوانید.

اگر جفت آکرتا دارید چه اتفاقی می افتد؟

جفت آکرتا یک بیماری جدی است که می تواند منجر به مقادیر خطرناک خونریزی واژینال (خونریزی) پس از زایمان شود. اگر بخشی از جفت به دیواره رحم چسبیده باشد، در حالی که بقیه در حین زایمان پاره شود، ممکن است این اتفاق بیفتد. خونریزی شدید واژن مرتبط با جفت آکرتا می تواند از لخته شدن خون به طور معمول جلوگیری کند و همچنین می تواند منجر به نارسایی ریه و کلیه شود. جفت آکرتا خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد. اگر این عارضه باعث شروع خونریزی در دوران بارداری شود، ممکن است لازم باشد نوزاد خود را زودتر از طریق سزارین به دنیا بیاورید.

علائم چسبندگی رحم

چسبندگی جفت در بیشتر موارد علائمی در طول بارداری ندارد، اما احتمال دارد خونریزی رحمی در طی سه ماهه سوم بارداری وجود داشته باشد. اگر در طی سه ماهه سوم بارداری خونریزی رحمی یعنی از طریق واژن رخ دهد در اسرع وقت باید به پزشک مراجعه کنید.
چسبندگی جفت می تواند به علت وجود ناهنجاری در دیواره داخلی رحم اتفاق بیفتد که اصولا به دلیل زخمی شدن دیواره رحم بر اثر  زایمان سزارین و یا دیگر عمل های جراحی رحم می باشد. جای زخم روی دیواره رحم باعث می شود که جفت به صورت غیر طبیعی به اعماق دیواره رحم فرو برود. البته در بعضی مواقع هم بدون سابقه انجام عمل جراحی رحم و یا سزارین چسبندگی جفت رخ می دهد. در صورتی که فرد در گذشته جراحی سزارین و جراحی رحم را انجام داده باشد می توان گفت که بیشتر در معرض این مشکل هستند، در واقع هر چقدر تعداد دفعات جراحی بیشتر باشد در نتیجه خطر چسبندگی جفت نیز بیشتر می شود. اگر جفت به طور کامل و یا کمی روی دهانه رحم باشد، به اصطلاح همان جفت سر راهی می گویند، همچنین اگر در قسمت پایینی رحم باشد خطر چسبندگی جفت بیشتر می شود.

درمان چسبندگی جفت

درمان چسبندگی جفت

چسبندگی جفت یک مشکل باروری است که دیواره رحم (آندومتر)، لایه متوسط دیواره رحم، حتی دیواره خارجی رحم و سایر اعضا مثل روده  را درگیر می کند. در بارداری معمولا جفت از رحم به راحتی جدا می شود، اما در بعضی از زنان باردار جفت به دیواره رحم می چسبد. در صورتی که چسبندگی جفت تشخیص داده شود، باید تاریخ زایمان سرازین تعیین شود، تا زایمان در هفته 34 تا 36 بارداری انجام گیرد. البته شایان ذکر است که زایمان در هفته ۳۴ تا ۳۶ بارداری، سبب نارس به دنیا آمدن نوزاد و مشکلات تنفسی برای آن خواهد شد، اما با مراجعه به پزشک متخصص و تجویز داروهای نمو جنین، می توان از علائم مشکلات تنفسی نوزاد جلوگیری کرد. در برخی مواقع چسبندگی جفت به رحم باعث خونریزی شدید و در نتیجه مرگ مادر می شود، در صورتی که بیمار خونریزی شدید داشته باشد از روش هیسترکتومی (برداشتن کامل رحم) استفاده می شود. این روش برای توقف خونریزی و نجات جان مادر اثر بخش می باشد.

جفت آکرتا در دوران بارداری قابل درمان نیست. با این حال، خطرات مرتبط با آن را می توان مدیریت کرد. اگر جفت آکرتا زود تشخیص داده شود، درمان معمولاً شامل سزارین برنامه ریزی شده برای زایمان و به دنبال آن هیسترکتومی است. هیسترکتومی زمانی است که تمام یا بخشی از رحم برداشته می شود. در برخی موارد، ممکن است از انجام هیسترکتومی اجتناب شود. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما در مورد همه گزینه های شما با شما صحبت خواهد کرد. بسته به اینکه ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما چه چیزی را ایمن ترین فکر می کند، ممکن است سزارین زودتر برنامه ریزی شود، یا ممکن است تا زمانی که بارداری شما کامل نشده باشد، انجام نشود. در برخی موارد، در صورت بروز مشکلات غیر منتظره، ممکن است به سزارین اورژانسی نیاز باشد.

متخصص ممکن است آزمایش آمنیوسنتز را پیشنهاد یا توصیه کند. این آزمایش می‌تواند به ارائه‌دهنده شما کمک کند تا بهترین زمان برای سزارین را تعیین کند، زیرا می‌تواند به ارزیابی اینکه آیا ریه‌های کودک شما به اندازه کافی برای زایمان بالغ هستند یا خیر، کمک می‌کند. در برخی موارد، ممکن است به شما کورتیکواستروئیدها داده شود تا رشد ریه ها و سایر اندام های کودک را تسریع بخشد. این به محافظت از کودک شما کمک می کند، در صورتی که ارائه دهنده شما فکر می کند زایمان سزارین زودهنگام ایمن ترین است.

انواع چسبندگی جفت

در حقیقت سه نوع چسبندگی جفت وجود دارد که شامل موارد زیر می شود.
جفت اکرتا: هنگامی که پیشرفت عروق جفت فقط محدود به سطح داخلی دیواره رحم باشد.
جفت اینکرتا: هنگامی که جفت از اعماق دیواره رحم بیشتر نفوذ کرده باشد. در این حالت جفت هنوز به بافت خارجی رحم نرسیده است.
جفت پرکرتا: هنگامی که جفت در تمام دیواره رحم نفوذ کرده باشد. در این حالت از دیواره خارجی نیز عبور کرده و ممکن است به روده نیز بچسبد.

عوارض جانبی چسبندگی جفت

  • خطر چسبندگی جفت با تعداد عمل جراحی در رحم افزایش می یابد، بخصوص زایمان های سزارین
  • چنانچه جفت در قسمت پایین رحم قرار گرفته باشد و در حال رشد در آن قسمت باشد.
  • مادرانی که بالای 35 سال سن دارند، از این عارضه مستثنی نخواهند بود.
  • زایمان قبلی خانم ها(بیش از یک زایمان) خطر بروز چسبندگی جفت را افزایش می دهد.
  • چنانچه در رحم مادری زخم یا عفونتی باشد خطر ابتلا به چسبندگی جفت افزایش پیدا می کند.
  • خونریزی حاد واژینال (چسبندگی جفت باعث خونریزی شدید بعد از زایمان می شود که جان مادر را تهدید می کند.
  • باعث زایمان زود رس: مادران چنانچه خونریزی واژینال شدید داشته باشد باید زود زایمان کنند، زیرا خطر مرگ مادر و نوزاد را تهدید می کند.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 13 =

تماس سریع با دکتر جورابیان