مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

کبد چرب

کبد چرب بیماری شایع در بین افراد در سراسر دنیا می باشد که در اثر سبک زندگی نادرست و رژیم غذایی نامناسب به وجود می آید. کبد عضو مهم و حیاتی در بدن می باشد که در صورت اختلال و آسیب در آن عملکرد بدن را دچار مشکلات زیادی می کند. در ادامه درباره علل و علائم کبد چرب به طور مفصل صحبت می کنیم.

علائم کبد چرب

کبد به طور طبیعی دارای میزان کمی چربی (3 الی 5 درصد) می باشد. در صورتی که بیش از 5 درصد چربی داشته باشد به آن کبد چرب می گوییم. همچنین اگر درمان نشود زمینه ای برای ابتلا به نارسایی کبد یا سیروز کبدی را فراهم می کند.

شیوع کبد چرب

دو عامل ایجاد کبد چرب مصرف مشروبات الکلی و غیر الکلی می باشد، در جوامع غربی مصرف بیش از حد الکل درصد زیادی افراد را مبتلا به کبد چرب کرده است و تنها میزان کمی از افراد (7 الی 9 درصد) به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا هستند. این گونه افراد به دلایلی نظیر افزایش وزن و عدم تحرک دچار این بیماری می شوند. طبق تحقیقات انجام شده در بیماران که به کبد چرب در اثر مصرف مواد الکلی مبتلا هستند بیشتر افراد سنین بین 40 تا 60 سال دارند همچنین این بیماری با عامل غیر از مواد الکلی بیشتر در بین خانم ها دیده می شود.

علل کبد چرب

  1. بیماران دیابتی امکان ابتلا به کبد چرب را دارند.
  2. بالا بودن میزان چربی خون
  3. عدم تحرک
  4. چاقی و افزایش وزن
  5. مصرف برخی از داروها مانند ویتامین A ، متوتروکسات، آسپیرین ، آمیودارون و استروژن سنتیک
  6. کاهش ناگهانی وزن در افرادی که سابقه چاقی داشته اند.
  7. سابقه جراحی پیوند بای پس روده ای
  8. سوئ تغذیه و گرسنگی طولانی مدت

تشخیص کبد چرب

برای تشخیص بیماری کبد چرب از سونوگرافی استفاده می شود.  سونوگرافی کبد چرب برای بیمارانی است که هیچ گونه علائم بالینی ندارند و تنها راه تشخیص آن استفاده از سونوگرافی می باشد.

عوارض کبد چرب

  1. تجمع چربی در شکم

کبد یکی از اعضای شکمی می باشد در صورتی که دچار بیماری یا اختلال شود بر شکم تاثیر می گذارد. یکی از این تاثیرات تجمع چربی در شکم می باشد که به آن رول کبد می گویند. در برخی موارد چربی اضافی در گردن و شانه ها جمع شده و اندام شما را به شکل سیب می کند که به این حالت چاقی کبد چرب سطح فوقانی بدن می گویند.

عوارض-کبد-چرب

  1. سندروم x

با بالارفتن غیر طبیعی انسولین خون در بدن نوعی اختلال متابولیکی به نام سندروم x ایجاد می شود. غده پانکراس هورمون انسولین را ترشح کرده و این هورمون قند خون و گلوکز را به ماهیچه ها، کبد و سلول های چربی می رساند. در مواردی که سندروم x وجود دارد عملکرد تولید انسولین مناسب نمی باشد و بدن در برابر تولید این هورمون مقاومت نشان می دهد. برای تشخیص و بررسی میزان انسولین بدن از آزمایش استفاده می شود.

عوامل موثر در افزایش انسولین و عوارض کبد چرب

  1. انسولین هورمونی است که نقش ذخیره چربی دارد.
  2. کنترل رشد هورمون های چربی سوز توسط انسولین صورت می گیرد.
  3. انسولین باعث افزایش اشتها مخصوصا نسبت به شیرینی ها و کربوهیدرات ها

کسانی که سندروم x دارند دارای اختلالاتی در چربی خون مانند کلسترول، تری گلیسرید بالا، احتمال بالابودن اسید اوریک نیز می باشد.

عوارض پوستی کبد

یکی از وظایف کبد دفع مواد زائد از بدن می باشد، در صورتی که کبد شما چرب شود این دفع از طریق پوست صورت  انجام شده و باعث ایجاد عوارضی در پوست می شود که عبارتند از:

  1. درماتیت
  2. اگزمای پوستی
  3. مشاهده لکه قهوه ای در پوست که پوست را پیرتر می کند.
  4. پسوریازیس
  5. آکنه سرخک در صورت به ویژه در روی گونه، چانه و اطراف بینی

برخی از خدمات سونوگرافی جورابیان ، سونوگرافی در اهواز

با تشکر مدیریت سایت مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر مرتضی جورابیان ، سونوگرافی در اهواز

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. امیری - تجمع چربی در کبد
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش + 16 =

تماس سریع با دکتر جورابیان