امروزه رادیولوژی از کاربرد های بسیار زیادی در علم پزشکی برخوردار است چرا که از طریق آن می توان انواع بیماری های داخلی را که نیاز به تصویر برداری دارد تشخیص داد. رادیولوژی تشکیل شده از دو کلمه رادیو به معنی تابش و لوژی به معنای بیان می باشد. در رادیولوژی از اشعه ایکس استفاده می شود که از تمامی قسمت های بدن عبور می کند. عبور این اشعه از بدن هیچ نوع درد و خونریزی را به همراه ندارد. کاربرد اصلی رادیولوژی در بیمارستان ها و مکان های درمانی می باشد که به منظور تشخیص و درمان می باشد. ما در این مقاله قصد داریم تا در خصوص بهترین مرکز رادیولوژی، رادیولوژیست کیست؟ و بسیاری از موارد دیگر برای شما صحبت کنیم پس مقاله را تا انتها بخوانید.
رادیولوژیست کیست؟
رادیولوژیست یک پزشک یا متخصص تصویربرداری می باشد که اقدام به آموزش تخصصی در به دست آوردن و تفسیر تصاویر پزشکی گرفته شده با استفاده از اشعه ایکس (رادیوگرافی، CT، فلوروسکوپی) یا مواد رادیواکتیو (پزشکی هسته ای) و یا به روش های دیگر مانند امواج صوتی (سونوگرافی) یا مغناطیس طبیعی بدن (MRI) می کند. همانند سایر پزشکان، رادیولوژیست باید ابتدا از یک دانشگاه پزشکی معتبر فارغ التحصیل شده باشند و یک مدرک MD یا DO دریافت کرده باشند و حداقل چهار سال تحصیلات پزشکی فارغ التحصیل (اقامت) رادیولوژی را کامل کند. پس از اتمام اقامت، این پزشکان ممکن است تصمیم بگیرند که وارد یک برنامه کمک رسانی و متخصص در یک یا چند منطقه رادیولوژی شوند.
زیرمجموعه رادیولوژیست های تشخیصی
رادیولوژیست، از طریق کارهای گسترده بالینی و تحقیقات مرتبط، همچنین ممکن است در یک یا چند تخصص خاص رادیولوژی، تخصص داشته باشد که عبارتند از:
تصویربرداری از پستان: به تصویربرداری تشخیصی و تشخیص بیماری ها و شرایط پستان می پردازد. این پروسه شامل ماموگرافی، سونوگرافی پستان، MRI پستان و روش های دیگرپستان مانند بیوپسی می باشد.
رادیولوژی قلب و عروق: به تصویربرداری تشخیصی از بیماری های قلب و سیستم عروقی یا گردش خون (از جمله خون و رگ های لنفاوی) می پردازد، که شامل اشعه ایکس، CT (CT یا CAT)، سونوگرافی و MRI می باشد.
رادیولوژی قفسه سینه: به تصویربرداری تشخیصی و تشخیص بیماری های قفسه سینه، به ویژه قلب و ریه ها می پردازد. این پروسه شامل اشعه ایکس، CT (CT یا CAT)، سونوگرافی، MRI و روش قفسه سینه، مانند بیوپسی ریه و توراسنتز یا تخلیه مایع از قفسه سینه است.
رادیولوژی اضطراری: زیرمجموعه رادیولوژی اختصاص داده شده به تصویربرداری تشخیصی و تشخیص تروما و شرایط اضطراری غیر تروما می باشد. که شامل اشعه ایکس، CT یا CAT)، سونوگرافی و MRI می باشد.
دستگاه گوارش (GI) رادیولوژی: زیرمجموعه رادیولوژی اختصاص داده شده به تصویربرداری تشخیصی و تشخیص دستگاه گوارش (GI) یا دستگاه گوارش (معده و روده) و شکم است. این پروسه شامل فلوروسکوپی، اشعه ایکس، CT (CT یا CT)، روش های سونوگرافی، MRI و GI مانند بیوپسی و مایع و تخلیه آبسه است.
رادیولوژی مجاری تناسلی: هدف از این رادیولوژی تشخیص و درمان ارگان های سیستم تولید مثل و ادراری است که شامل اشعه ایکس، CT (توموگرافی کامپیوتری یا CAT)، MRI و روش هایی مانند بیوپسی، حذف سنگ کلیه و حذف فیبروئید رحم است.
رادیولوژی سر و گردن: زیرمجموعه رادیولوژی می باشد که به تصویربرداری تشخیصی و تشخیص بیماری سر و گردن می پردازد. این پروسه شامل اشعه ایکس، CT (CT یا CAT)، سونوگرافی و MRI می باشد.
رادیولوژی اسکلتی وعضلانی: به تصویربرداری تشخیصی و تشخیص عضلات و اسکلت مربوط می شود، این پروسه شامل اشعه ایکس، CT (CT یا CAT)، سونوگرافی و MRI می باشد.
نورولوژیست: این رادیولوژی به تصویربرداری تشخیصی و تشخیص مغز و سیستم عصبی، سر، گردن و ستون فقرات مرتبط می شود. این پروسه شامل اشعه ایکس، CT یا CAT)، سونوگرافی و MRI می باشد.
رادیولوژی اطفال: زیرمجموعه رادیولوژی اختصاص داده شده به تصویربرداری تشخیصی و تشخیص بیماری کودکان است. این پروسه شامل اشعه ایکس، CT (توموگرافی کامپیوتری یا CAT)، سونوگرافی، MRI و روش هایی مانند فلوروسکوپی، بیوپسی و تخلیه مایع یا مجموعه آبسه ها می باشد.
رادیولوژی مداخله: زیرمجموعه رادیولوژی اختصاص داده شده به تصویربرداری، تشخیص و درمان بیماران با استفاده از تکنیک های مداخله حداقل تهاجمی. این پروسه شامل تصویربرداری و درمان رگ های خونی (مانند آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی و قرار دادن استنت)، روش های بیوپسی، قرار دادن خط و لوله، حذف فیبروئید رحم، تخلیه مایع و آبسه است. این عارضه ممکن است با هدایت تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس، فلوروسکوپی، CT (CT یا CAT)، سونوگرافی یا MRI انجام شود.
رادیولوژی هسته ای: به تصویربرداری، تشخیص و درمان بیماران با استفاده از دوزهای ردیابی مواد رادیواکتیو می پردازد. این پروسه شامل تصویربرداری از قلب، سیستم اسکلتی و اکثر اندام های بدن (مثلا تیروئید و غدد پاراتیروئید، کبد، طحال، کلیه ها، ریه ها و غیره) است. همچنین شامل درمان های مختلفی در بدن مانند غده تیروئید و سرطان تیروئید می شود. روش های تصویربرداری شامل تصویربرداری با گاما، PET و PET / CT می باشد.
رادیولوژی انکولوژی: درمان سرطان با استفاده از اشعه است. اشعه ممکن است از منبع بیرونی اشعه ایکس تحویل داده شود یا ممکن است به بدن منتقل یا تزریق شود.
رادیولوژی قفسه سینه
رادیولوژی یا اشعه ایکس از قفسه سینه با دوز بسیار کمی از تابش یونیزه برای تولید تصاویر داخل سینه استفاده می شود. این پروسه را برای ارزیابی ریه ها، دیواره قلب و قفسه سینه استفاده می نمایند و می تواند برای تشخیص ضعف تنفس، سرفه های مداوم، تب، درد در قفسه سینه یا سینه آسیب دیده استفاده شود. همچنین ممکن است برای کمک به تشخیص و نظارت بر درمان انواع بیماری های ریه مانند پنومونی و انواع سرطان نیز استفاده کنند. از آنجا که اشعه ایکس یا رادیولوژی قفسه سینه سریع و آسان است، در نتیجه برای تشخیص و درمان اضطراری بیماری بسیارمفید می باشد. این تست نیاز به هیچ گونه کمک و یا آماده سازی خاصی ندارد. در صورتی که متقاضی حامله باشد، به دکتر و تکنسین خود باید قبل از اعمال این آزمایش اطلاع دهد.
به منظور راحتی در این پروسه بهتر است از داشتن هر نوع زیور آلاتی خودداری نمایید و قبل از انجام این آزمایش آن را در آورده باشید و در خانه قرار دهید. به منظور سهولت در تسریع این پروسه از متقاضی خواسته می شود که لباس راحتی را برتن نمایید.
اشعه ایکس قفسه سینه تصاویری از قلب، ریه، راه های هوایی، رگ های خونی و استخوان های ستون فقرات و قفسه سینه را تولید می کند. اشعه ایکس (رادیوگرافی) یک آزمایش پزشکی غیرمخرب است که به پزشکان کمک می کند تا وضعیت های اورژانسی را تشخیص و درمان کنند. تصويربرداری با اشعه ایکس شامل قرار گرفتن بخشی از بدن در یک دوز کوچکی از اشعه یونیزاسیون برای تولید تصاویر داخل بدن است، همچنین قدیمی ترین نوع آزمایش از قفسه سینه می باشد که اغلب از فرم های تصویربرداری پزشکی استفاده می شود.
برخی روش های معمول استفاده از رادیولوژی قفسه سینه کدام است؟
cx-ray سینه برای ارزیابی ریه ها، دیواره قلب و قفسه سینه انجام می شود.
پزشکان از معاینات با این روش رادیولوژی برای کمک به تشخیص و یا نظارت بر درمان موارد زیر استفاده می کنند.
– ذات الریه
– نارسایی قلبی و سایر مشکلات قلبی
– آمفیزم (نوعی وضعیت غیر نرمال ریوی است)
– سرطان ریه
– داشتن مجموعه ای از مایعات یا هوا در اطراف ریه ها
پس برای انجام این پروسه بهتر است به یک مرکز سونوگرافی مجهز و نوین مراجعه شود.
نحوه ای انجام رادیولوژی قفسه سینه
این روش نیاز به هیچ گونه آماده سازی خاصی ندارد و تنها از متقاضی خواسته می شود که لباس خود را تغییر دهد.
زنان همیشه باید در صورت امکان احتمال حاملگی حتما به پزشک اطلاع دهند. باید بگوییم که بسیاری از آزمایشات تصویربرداری در دوران بارداری انجام نمی شود و پزشک آن را تجویز نمی نماید زیرا جنین در معرض تابش انواع اشعه های خطر زا قرار می دهد.
رادیولوژی لگن
یکی از راه های تشخیصی مشکلات این ناحیه انجام رادیولوژی لگن می باشد، که به پزشک کمک می کند تا از این ناحیه تصویر برداری کند و اندام های داخلی این بخش را مشاهده کند.
مفصل لگن تشکیل شده از سه استخوان ایلیوم، ایسکیوم و پوبیس می باشد. انجام این سونوگرافی برای خانم های باردار و کودکان به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود مگر اینکه عدم انجام رادیولوژی خطرات زیادی را به همراه داشته باشد.
از جمله دلایل انجام رادیولوژی آسیب دیدگی ناحیه لگن در اثر تصادف یا سقوط از ارتفاع می باشد که به پزشک کمک می کند تا بتواند بیماری های مختلف را تشخیص دهد مانند:
– آرتروز
– در رفتگی ران
– شکستگی لگن
– تومور ها
– سفت بود ستون فقرات
– التهاب ساکروایلیت
نحوه انجام رادیولوژی لگن
1- در ابتدا ناحیه مورد نظری که نیاز به رادیولوژی دارد باید مشخص شود و با توجه به آن از بیمار خواسته می شود تا لباس های خود را تعویض کند.
2- بعد از پوشیدن لباس های بیمارستان بیمار نباید هیچ نوع وسایل فلزی از قبل جواهرات، عینک و … را به همراه خود داشته باشد.
3- بعضی از بیماران هستند که در قسمتی از بدن خود پلاتین دارند این موضوع منجر به عدم عبور اشعه ایکس می شود.
4- اگر هدف از انجام رادیولوژی معاینه روده باشد بیمار حتما می بایست به صورت ناشتا رادیولوژی را انجام دهد.
5- در بعضی از مواقع به منظور تصویر برداری از ماده حاجب استفاده می شود که به بدن تزریق می شود.
6- برای تصویر برداری تکنسین از بیمار می خواهد تا دراز بکشد یا بنشیند تا بتواند وضعیت های مختلف را تصویر برداری کند.
7- دوربین های بزرگی روی بدن بیمار حرکت می کند تا بتواند تصویر برداری را از ناحیه مورد نظر انجام دهد.
8- در زمان انجام رادیولوژيی حتما بیمار باید در جای خود ثابت باشد همچنین نفس خود را در زمان انجام تصویر برداری حبس کند تا تصویر برداری به درستی انجام شود.
9- بعد از اتمام رادیولوژی تصاویر برروی رایانه بررسی می شوند و در صورت درست بودن تصویر برداری به پزشک تحویل داده می شود.
ویژگی های بهترین مرکز رادیولوژی در اهواز
از جمله ویژگی های یک مرکز رادیولوژی خوب عبارتند از:
– نوبت دهی سریع و آسان به افراد
– از محیطی آرام، زیبا و دلنشین برخوردار باشد.
– کادر مجهز و با سابقه
– مجهز بودن مرکز به دستگاه های جدید و پیشرفته
– سابقه مرکز پزشکی و همچنین پزشکان مرکز
– بیمار محور باشند یعنی سلامتی مراجعه کننده ها در مقابل اهداف شخصی و مالی از اولویت بالاتری برخوردار باشد.
– برای زمان مراجعه کننده ها ارزش قائل باشند و با برنامه ریزی صحیح از اتلاف وقت جلوگیری کنند.
– از میزان رضایت مندی بالایی برخوردار باشد.
– پرسنل مرکز برخورد مناسبی را با مراجعه کننده ها داشته باشند.
– هزینه منصفانه ای را از مراجعین دریافت کنند.
خدمات رادیولوژی و سونوگرافی دکتر مرتضی جورابیان
از جمله خدمات رادیولوژی و سونوگرافی دکتر مرتضی جورابیان عبارتند از:
• اکوکاردیوگرافی جنین
• تشخیص و درمان چسبندگی رحم
• انجام سونوگرافی NT
• درمان چسبندگی جفت
• انجام سونوگرافی 3 بعدی و 4 بعدی
• سونوگرافی کالر داپلر
• انجام سونوگرافی ترانس رکتال و ترانس واژینال
• سونوگرافی شکم و لگن
• رادیوگرافی IVP
• سیتی اسکن مغز
• رادیولوژی قفسه سینه
عوامل تأثیرگذار در انتخاب بهترین مرکز رادیولوژی
تجهیزات پزشکی پیشرفته: یکی از مهمترین عوامل در انتخاب بهترین مرکز رادیولوژی، دسترسی به تجهیزات پزشکی پیشرفته است. مراکزی که از تجهیزات مدرن و بهروز روز دنیا برخوردارند، قادر به تهیه تصاویر با کیفیت بالا و دقیق هستند و این موضوع میتواند در تشخیص و درمان بیماریها تأثیرگذار باشد.
تخصص و تجربه پزشکان: تخصص و تجربه پزشکان مرتبط با رادیولوژی نیز از جمله عوامل مهم در انتخاب مرکز رادیولوژی است. پزشکانی که تجربه کافی در تصویربرداری پزشکی دارند و توانایی تفسیر صحیح تصاویر را دارند، میتوانند به شکل موثری در تشخیص و درمان بیماریها کمک کنند.
کیفیت تصاویر و دقت تفسیر: رادیولوژیستهای با تجربه و مراکزی که از تجهیزات پیشرفته استفاده میکنند، میتوانند تصاویر با کیفیت بالا و دقیقی تولید کنند. این امر به تشخیص صحیح بیماریها و تصمیمگیری درست درباره درمان آنها کمک میکند.
زمان پاسخدهی: یکی از عوامل مهم در انتخاب مرکز رادیولوژی، زمان پاسخدهی سریع است. مراکزی که بتوانند تستها و تصاویر را به سرعت تهیه و تفسیر کنند، میتوانند به بیماران نیازمند کمک فوری و مسئلهمحور پاسخ دهند.
راهنمای انتخاب بهترین مرکز رادیولوژی
- مطالعه و بررسی: قبل از انتخاب مرکز رادیولوژی، میتوانید تحقیقات و بررسیهای خود را انجام دهید. مطالعه و بررسی در مورد تجهیزات مورد استفاده، تخصص و تجربه پزشکان، سابقه مرکز، کیفیت تصاویر و نظرات بیماران قبلی میتواند به شما در انتخاب بهترین مرکز کمک کند.
- مشورت با پزشکان و متخصصان: پرسیدن نظر و مشورت با پزشکان و متخصصان میتواند در انتخاب بهترین مرکز رادیولوژی مفید باشد. آنها با تجربه و دانش خود میتوانند شما را در انتخاب بهترین مرکز راهنمایی کنند و نظرات حرفهای خود را با شما به اشتراک بگذارند.
- بازخورد و نظرات بیماران قبلی: مطالعه و بررسی نظرات و بازخوردهای بیمارانی که قبلاً از مرکز رادیولوژی استفاده کردهاند، میتواند به شما در انتخاب بهترین مرکز کمک کند. نظرات و تجربیات افراد دیگر میتواند به شما ایدهای در مورد کیفیت خدمات و تجربه بیماری در آن مرکز بدهد.
- مقایسه هزینهها و بیمهها: مقایسه هزینههای مراکز رادیولوژی و بررسی پوشش بیمهها میتواند در انتخاب بهترین مرکز تأثیرگذار باشد. باید مطمئن شوید که مرکزی که انتخاب میکنید، هزینههای مقرون به صرفه و پوشش بیمه را برای شما فراهم میکند.
- مطالعه مدارک و گواهینامهها: بررسی مدارک و گواهینامههای مرکز رادیولوژی و پزشکان آن میتواند از اهمیت بالایی برخوردار باشد. مطمئن شوید که مرکز مورد نظر دارای مجوزهای لازم و تأییدیههای معتبر است.
نتیجه گیری
انتخاب بهترین مرکز رادیولوژی برای تصویربرداری و تستهای مرتبط با تشخیص و درمان بیماریها، امری بسیار حیاتی است. در این مقاله، به بررسی فاکتورهای مهم در انتخاب مرکز رادیولوژی و روشهای ارزیابی مراکز مختلف پرداختیم. انتخاب مرکزی با تجهیزات پیشرفته، تخصص پزشکان، کیفیت تصاویر، مطالعه نظرات بیماران قبلی و مقایسه هزینهها و بیمهها میتواند به شما در انتخاب بهترین مرکز رادیولوژی کمک کند. همچنین، مشاوره از پزشکان و متخصصان نیز میتواند در این فرایند مفید واقع شود.
سوالات متداول
با رادیولوژی می توان بیماری کرونا را تشخیص داد؟
اخیرا یکی از بیماری های که افراد زیادی به آن دچار شده اند و متاسفانه جان خود را به دلیل عدم مراجعه سریع و تشخیص به موقع از دست داده اند بیماری ویروس کرونا یا کووید 19 می باشد که باید بگوییم این ویروس از طیف بیماری های سرماخوردگی تا علائم شدید تنفسی را در فرد ایجاد می کند و امکان جهش و انتشار آن بسیار بالاست.
هزینه انجام رادیولوژِی چقدر است؟
برای انجام سونوگرافی هزینه مشخصی را نمی توان در نظر گرفت چرا که این موضوع به نوع تصویر برداری، موقعیت جغرافیایی مرکز، وسایل مورد نیاز برای رادیولوژی و بسیاری از موارد دیگر بستگی دارد.
آیا امکان وارد شدن همراه بیمار به اتاق رادیولوژی وجود دارد؟
خیر به هیچ عنوان وجود ندارد.
علت پوشیدن لباس های گان در هنگام رادیولوژی چیست؟
وجود اشیای فلزی در لباس باعث ایجاد مشکلاتی در کلیشه و ایجاد تصاویر مبهم می شود پس برای عدم بروز چنین مشکلی باید برای تصویر برداری از لباس های مخصوص استفاده کرد.
بعد از تزریق ماده کنتراست امکان شیر دهی وجود دارد؟
خیلی بهتر است که مادر حداقل یک روز از شیر دادن به فرزند خود خودداری کند.
رادیولوژی تشخیصی چیست؟
به رادیولوژی مغز و اعصاب، اسکلتی عضلانی، قفسه سینه، شکمی، پستان گفته می شود، که در خصوص انواع مشکلاتی که درون ساختار بدن وجود دارد به پزشک اطلاعاتی داده می شود. این رادیولوژی شامل شاخه های مختلفی از جمله سی تی اسکن، ام آر ای، MBA ، فلوروسکوپی، سونوگرافی و همچنین پزشکی هسته ای می باشد.
0 دیدگاه