دکتر جورابیان / اخبار / تیروئید؛ پرکاری و کم‌کاری، راه‌های تشخیص و درمان
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

تیروئید؛ پرکاری و کم‌کاری، راه‌های تشخیص و درمان

تیروئید ما مسئول تولید چند هورمون حیاتی در بدن ما است. مهمتر از همه، تیروئید ما به تنظیم متابولیسم، سطح انرژی و دمای بدن کمک می کند. بنابراین، ناهنجاری های تیروئید می تواند منجر به تعدادی از عوارض سلامتی شود. اگر تیروئید شما آنطور که باید کار نمی کند، پزشک ممکن است سونوگرافی تیروئید را برای تعیین دقیق مشکل انجام دهد. سونوگرافی یکی از روش های رایج تست های تشخیصی است زیرا ساده، موثر و بدون درد است.

تشخیص تیروئید

نقش تیروئید در بدن

  1. کنترل فرآیندهای شیمیایی در سراسر بدن
  2. برای عملکرد درست مغز و سیستم عصبی لازم می باشد.
  3. در واکنش های شیمیایی عضلات کبد، قلب، کلیه موثر می باشد.
  4. کمک به رشد و تکامل مغز
  5. ایجاد انرژی در بدن
  6. کمک به تولید پروتئین ها در بدن
  7. کمک به رشد بدن
  8. موثر بر سوخت و ساز چربی و کربوهیدرات ها
  9. موثر بر سوخت و ساز برخی از داروهای مصرفی

اختلال در تیروئید

  1. کم کاری تیروئید

میزان هورمون هایی که توسط تیروئید در خون ساخته می شوند باید به میزان کافی باشد در صورتی که این میزان کاهش پیدا کند فرد به کم کاری تیروئید مبتلا می شود.

علائم کم کاری تیروئید

  1. تنبلی و احساس خواب آلودگی
  2. ایجاد خشکی در پوست
  3. ایجاد ضعف در تحمل سرما
  4. یبوست
  5. اختلال در رشد مغزی و جسمی ( کودکان)

2.گواتر

در زمانی که اندازه غده تیروئید بزرگتر از حد طبیعی باشد فرد مبتلا به اختلال گواتر می باشد . این بیماری در اثر کمبود میزان ید در بدن اتفاق می افتد که در این صورت تیروئید توانایی تولید هورمون کافی را ندارد .

3.پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید در اثر ترشح بیش از اندازه هورمون توسط تیروئید می باشد. این اختلال در سنین بین 20 الی 40 سالگی در بین زنان بیشتر شایع می باشد.

علائم پرکاری تیروئید

  1. اختلال در رویش موی سر و سایر اجزای بدن
  2. کاهش ناگهانی وزن و زیاد
  3. لرزش دست
  4. تپش قلب
  5. فرد زود عصبانی می شود.
  6. تغییرات در پوست و مو
  7. ایجاد خارش در پوست
  8. عدم تحمل گرما
  9. برجستگی در کره چشم

در صورت مشاهده علائم مذکور حتما به پزشک متخصص غدد و پوست و مو مراجعه کنید. پزشک برای درمان این اختلالات از دارودرمانی استفاده می شود.

چه چیزی در طول سونوگرافی تیروئید انتظار می رود؟

روند دریافت سونوگرافی تیروئید بی شباهت به سایر انواع سونوگرافی نیست. سونوگرافی به ندرت دردناک است و هیچ خطری ندارد. با این حال، برخی از بیماران ممکن است به ویژه در طول سونوگرافی تیروئید، ناراحتی جزئی را تجربه کنند. اما این صرفاً به دلیل وضعیت مورد نیاز برای انجام سونوگرافی است.

از آنجایی که غدد تیروئید ما در جلوی گردن قرار دارند، سر بیمار باید در طول سونوگرافی به سمت عقب متمایل شود. اکثر بیماران در طول سونوگرافی روی پشت خود دراز می کشند و بالشی زیر گردن خود دارند. برای انجام سونوگرافی، یک تکنسین ژل مخصوصی را روی گلوی بیمار می‌مالد. پس از آن، آنها منطقه را با استفاده از یک مبدل اسکن می کنند که با استفاده از امواج صوتی تصویری را روی صفحه نمایش می دهد. این به پزشک اجازه می دهد تا وضعیت تیروئید را بصری دریافت کند. سپس، آنها می توانند آنچه را که می بینند برای بیمار توضیح دهند، تشخیص دهند و یک برنامه درمانی تنظیم کنند. این فرآیند طولانی نیست و اغلب بهترین راه برای تشخیص ناهنجاری های تیروئید است.

 سونوگرافی تیروئید

دلایل سونوگرافی غیر طبیعی تیروئید

رشد روی تیروئید (ندول)

ندول تیروئید یک توده کوچک پر از مایع است که می تواند روی تیروئید شما رشد کند. در بیشتر موارد، ندول های تیروئید یک خطر جدی برای سلامتی نیستند و هیچ علامتی ندارند. برخی از گره های تیروئید را می توان به صورت توده های کوچک یا نواحی متورم در جلوی گردن مشاهده یا احساس کرد.

در حالی که گره های تیروئید معمولا علائمی ایجاد نمی کنند، برخی می توانند. گاهی اوقات، ندول تیروئید می تواند منجر به تولید بیش از حد هورمون تیروکسین شود. این می تواند باعث کاهش وزن بی دلیل، ضربان قلب نامنظم، عرق کردن، مشکل در بلع یا لرزش شود. علاوه بر این، همیشه بهتر است ندول های تیروئید را بررسی کنید تا مطمئن شوید سرطانی نیستند.

تیروئید بزرگ (گواتر)

گواتر رشد کلی نامنظم کل غده تیروئید است. گواتر معمولاً از نظر بینایی به صورت توده یا تورم در پایه گردن ظاهر می شود. بسیاری از گواترها کوچک هستند و اصلاً علامتی ندارند یا فقط به صورت بصری ظاهر می شوند. با این حال، برخی از گواترها همچنین می توانند با شرایط دیگری مانند کم کاری یا پرکاری تیروئید مرتبط باشند. تیروئید کم کار می تواند باعث خستگی و افزایش خواب آلودگی، مشکلات حافظه و تمرکز و افزایش حساسیت به سرما شود. تیروئید پرکار با علائمی مانند کاهش وزن بی دلیل، ضربان قلب سریع، تعریق بیش از حد و تحریک پذیری همراه است. پزشکان ممکن است یک سونوگرافی غیرطبیعی تیروئید را برای تعیین اندازه کامل گواتر و تجویز گزینه های درمانی تجویز کنند.

تومورها

هر زمان که شما یا پزشک متوجه یک ناهنجاری تیروئید شدید، بهتر است مطمئن شوید که تومور نیست. از سونوگرافی سرطان تیروئید می توان برای رد یا تشخیص سرطان تیروئید استفاده کرد.

سرطان تیروئید سالانه کمی بیش از 40000 نفر را مبتلا می کند و در زنان شایع تر از مردان است. خوشبختانه، با تشخیص زودهنگام، سرطان تیروئید تقریباً 100٪ درصد بقا دارد. این امر بر اهمیت دریافت سونوگرافی سرطان تیروئید تأکید می کند. هرچه تومور زودتر تشخیص داده شود، درمان زودتر شروع می شود.

برخی از خدمات سونوگرافی جورابیان ، سونوگرافی در اهواز

با تشکر مدیریت سایت مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر مرتضی جورابیان ، سونوگرافی در اهواز

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج − یک =

تماس سریع با دکتر جورابیان