دکتر جورابیان / سونوگرافی / اطلاعاتی جامع درباره سونوگرافی پستان
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

اطلاعاتی جامع درباره سونوگرافی پستان

پستان از بافت نرمی که حاوی چربی، غدد و مجاری شیری است تشکیل شده است. سونوگرافی پستان در کنار روش های  دیگری چون معاینه بالینی و ماموگرافی  برای بررسی ، تشخیص و درمان برخی از تومورها و بیمار های پستان مورد استفاده قرار می گیرد. سونوگرافی پستان ها گاهی در مردان نیز ضرورت می یابد.

سونوگرافی پستان

چرا زنان باید سونوگرافی پستان انجام دهند؟

زنانی که هر ماه پس از پایان دوره قاعدگی به معاینه پستان خود می پردازند، بسیار زودتر متوجه تشکیل توده در پستان خود می شوند و در آینده در معرض خطرات کمتری قرار می گیرند.

سن مناسب برای سونوگرافی پستان چه زمانی است؟

  • از سن ۲۰ سالگی به معاینه مرتب و صحیح پستان های خود که توسط پزشک یا کارشناسان مامائی به شما آموزش داده می شود بپردازید.
  • در حوالی سن ۳۵ سالگی طبق نظر پزشک معالج خود یک عکس ماموگرافی از پستان های تان تهیه کرد و آن را به عنوان سابقه نگاه دارید.
  • معمولا انجام ماموگرافی سالیانه پس از ۵۰ سالگی در خانم ها توصیه می شود. در زیر این سن معمولا باید هر دو سال یک ماموگرافی تهیه شود. سونوگرافی پستان در هر سنی قابل انجام است. سونوگرافی به خصوص در سنین زیر ۳۰ سالگی که ماموگرافی انجام نمی شود، کاربرد دارد.

سونوگرافی پستان چه کاربردهایی دارد؟

  • کاربرد اصلی سونوگرافی پستان در تشخیص کیست ها یا حفرات توخالی آن است.
  • سونوگرافی در تشخیص شبه توده ها (توده های طبیعی که ناشی از به هم چسبیدگی سلول های طبیعی پستان هستند و اکثرا در ماموگرافی مورد شک واقع می شوند)، از توده های واقعی که غیر طبیعی هستند نیز کمک کننده است.
  • از این روش همچنین می توان برای مقاصد درمانی مانند تخلیه کیست ها یا نمونه برداری از تومورهای تو پر استفاده کرد. پستان هایی که در حالت خوابیده کم ضخامت به نظر می رسند را می توان در وضعیت نشسته مورد امتحان سونوگرافی قرار داد.

نکته تی که باید ذکر شود این است که سونوگرافی به هیچ عنوان جای ماموگرافی را نمی گیرد و تنها مکملی برای ماموگرافی است.

چه آمادگی هایی پیش از انجام سونوگرافی پستان باید صورت گیرد؟

  • در سونوگرافی پستان باید همیشه زیر بغل ها را بررسی کرد. لذا همیشه قبل از مراجعه سعی کنید دوش بگیرید و مراقب بهداشت، تعرق، بوی بد زیر بغل و ضایعات قارچی این ناحیه باشد.
  • باید بدانید و آگاه باشید که که برای انجام سونوگرافی دقیق، پستان های بیمار باید برهنه و فاقد پوشش باشند. لذا سعی کنید تا خجالت نکشیده، و خونسردی خود را حفظ کنید. زیرا اضطراب شما ممکن است به پزشک منتقل شده و نتایج سونوگرافی را دستخوش تغییر قرار دهد.

تومور سینه با استفاده از سونوگرافی چگونه تشخیص داده می شود؟

روش های تشخیص سرطان پستان

تصویربرداری با سونوگرافی از پستان و با استفاده از امواج صوتی برای تولید تصاویر از ساختار داخلی سینه صورت می گیرد. این عارضه عمدتا برای کمک به تشخیص تومورهای پستان یا سایر اختلالاتی است که پزشک ممکن است در معاینه فیزیکی، ماموگرافی یا MRI پستان پیدا کرده باشد.  باید متذکر شویم که سونوگرافی بی خطر بوده و  بدون استفاده  از تابش اشعه  صورت می گیرد.

سونوگرافی یک روش بدون درد است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر در داخل بدن افراد استفاده می کنند. امواج صوتی از سطوح در بدن “اکو” ضبط شده را تهیه کرده  و به ویدیو یا عکس تبدیل می نمایند. سونوگرافی تومور سینه اغلب بر ماموگرافی نیز استفاده می شود تا مشخص شود آیا یک توده یا کیست در سینه فرد (کیسه پر شده با مایع) وجود دارد یا خیر؟ اغلب اوقات این توده ها ممکن است که سرطانی باشد. سونوگرافی سینه همچنین می تواند به تعیین موقعیت تومور در آن کمک کند. این عارضه باعث می شود که دکتر را به مکان دقیق برای قرار دادن یک سوزن در طول بیوپسی هدایت شود.

آیا سونوگرافی سرطان سینه عوارض جانبی برای فرد به همراه دارد ؟

همانطور که قبلا اشاره شد سونوگرافی بی خطر است و عوارض جانبی برای فرد به همراه ندارد، و از پرتوی مانند اشعه ایکس استفاده نمی شود.

در طول سونوگرافی تومور سینه چه اتفاقی برای متقاضی رخ می دهد؟

متذکر می شویم که فرد نیاز به اعمال هیچ گونه کاری ندارد و تنها باید لباس خود را تغییر دهد و از لباس زیر استفاده ننماید. پزشک مقدار کمی از ژل محلول را بر روی پوست درناحیه مورد نظر قرار می دهد. ژل به پوست هیچ گونه آسیبی نمی زند و حتی لباس های متقاضی  را لکه دار نمی کند. یک پروب کوچک را به آرامی بر روی پوست قرار می دهند. پزشک ممکن است از فرد بخواهد چندین بار تنفس های عمیق بکشد. این پروسه حدود 10 تا 20 دقیقه طول می کشد.

بعد از آزمایش، پزشک ژل پوست را پاک می کند. سپس در مورد نتایج آزمایش مقداری توضیح می دهد.

برخی از روش های معمول استفاده از روش سونوگرافی تومورسینه کدام ها می باشند؟

استفاده اولیه از سونوگرافی پستان می تواند کمک زیادی به اختلالات، ناهنجاری ها و تشخیص سرطان سینه ای کند که توسط یک پزشک در طول یک معاینه فیزیکی صورت می گیرد اما در ماموگرافی و یا تصویربرداری رزونانس مغز پستان (MRI) را اعمال می کنند. تصویربرداری یا سونوگرافی می تواند کمک کند که یک اختلال یا توده ای جامد (که ممکن است یک توده غیر سرطانی بافت یا تومور سرطانی باشد)، پر از مایع (مانند کیست خوش خیم) و یا کیستیک در سینه وجود دارد یا خیر.

باید بگوییم که سونوگرافی داپلر نیز برای ارزیابی خون در ضایعات پستان استفاده می شود.

 

سونوگرافی پستان چه محدودیت هایی دارد؟

  1. بعضی از سرطان ها ممکن است در سونوگرافی قابل مشاهده نباشند که در این موارد ماموگرافی و MRI پستان ها کمک کننده هستند.
  2. اولین علامت بعضی سرطان ها، رسوب ذرات کلیسیمی بیسار ریز (میکروکلسیقیکاسیون) است که در سونوگرافی قابل مشاهده نیستند و فقط در ماموگرافی دیده می شوند.
  3. سونوگرافی و دقت نتیجه به دست آمده، بستگی به شخص انجام دهنده و میزان تبحر و حوصله او دارد.
  4. دقت سونوگرافی، کاملا تحت تاثیر کیفیت دستگاه سونوگرافی هم قرار دارد.

 

آیا سونوگرافی پستان به اندازه ماموگرافی موثر است؟

تنها روشی که ارزش غربالگری آن جهت کاهش مرگ ناشی از سرزان پستان به اثبات رسیده است، ماموگرافی است و سونوگرافی صرفا جهت کامل کردن ماموگرافی استفاده می شود. البته در خانم های سن پایین و خانم های حامله که ماموگرافی برای آن ها انجام نمی شود، تنها معاینات بالینی و سونوگرافی جهت کنترل های دوره ای قابل انجام هستند. سونوگرافی در مواقعی که جراح در معاینه به ناحیه مشکوکی برمی خورد هم بسیار کمک کننده است.

 

باید این مساله را همیشه در ذهن خود داشته باشید که نتایج سونوگرافی و ماموگرافی های قبلی را به همراه داشته باشید و آن ها را حفظ کنید. چرا که مقایسه آن ها در سال های آینده بسیار مفید و کمک کننده است.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − شش =

تماس سریع با دکتر جورابیان