زمانی که کره چشم، فضای پشت چشم، محتویات داخلی چشم نیاز به بررسی داشته باشد، انجام سونوگرافی چشم پیشنهاد می شود. نحوه انجام این سونوگرافی به دو صورت است. در روش اول سونوگرافی از روی پلک انجام داده می شود ولی در حالت دوم انجام سونو تنها از داخل چشم و سطح قرنیه می باشد. هدف از انجام این سونو بررسی تومور چشمی، وضعیت عروق چشم و … است. ما در این نوشته قصد داریم تا اطلاعات کاملی را در خصوص سونوگرافی چشم در اختیار شما قرار دهیم پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
تاریخچه استفاده از سونوگرافی
قبل از کشف روش سونوگرافی، تصویربرداری عمدتاً با استفاده از روشهای قدیمی تر مانند رادیولوژی و به کمک اشعه ایکس انجام می شد. گرچه مقادیری از اشعه X که در تصویربرداری از بدن انسان مورد استفاده قرار می گیرد در اندازه ای نیست که سبب بروز عوارضی گردد. اما استفاده از آن در مواردی همچون بررسی زنان باردار، بررسی وضعیت جنین در شکم مادر و بررسی های مکرر در برخی بیماری ها و دیگر موارد می تواند عوارض جبران ناپذیری به جای بگذارد. مثلا ممکن است ناهنجاری های مادرزادی جنینی، افزایش میزان سقط جنین در ماههای اول بارداری، عقب ماندگی رشد، کوری جنین و انواع سرطانهای خون در کودکان رخ دهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سونوگرافی، رادیولوژی و مزایای این آزمایش ها می توانید از صحبت های دکتر مرتضی جورابیان در صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دیدن کنید.
روش های انجام سونوگرافی چشم
زمانی که پزشک سونوگرافی چشم را برای شما تجویز کرده باشد از دو روش برای انجام آن استفاده می شود. که عبارتند از:
سونوگرافی از روی پلک
سونوگرافی مستقیم از روی سطح قرینه
آمادگی های پیش از انجام سونوگرافی چشم
درصورتی که پزشک تجویز کرده باشد تا سونو چشم را انجام دهید نیاز است تا حتما آمادگی های لازم را انجام دهید. برخی از این اقدامات به شرح زیر می باشد:
- خانم ها باید قبل از انجام این سونوگرافی از هر گونه مواد آرایشی صورت و خصوصا پلک ها بپرهیزند.
- قبل از انجام آزمون ، لنزهای تماسی را از چشم خود خارج کنید.
- در حین آزمایش حتی المقدور از پلک زدن بپرهیزید.
- در صورت داشتن بیماری یا مصرف هر نوع دارویی پزشک خود را در جریان قرار دهید.
نکته: در زمان انجام سونوگرافی فرد درد خاصی را احساس نخواهد کرد. چرا که پزشک از قطرات بیهوشی به منظور بی حسی چشم ها استفاده می کند. استفاده از این نوع قطرات باعث تاری دید چشم بیمار می شود. اما جای هیچ نوع نگرانی وجود ندارد چرا که بعد از مدتی از بین رفته و فرد می تواند کارهای خود را از جمله رانندگی انجام دهد.
کاربرد سونوگرافی چشم
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم از سونوگرفی چشم به منظور بررسی اجزای داخلی چشم استفاده می شود. از دیگر کاربرد های مهم این سونوگرافی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تشخیص یک بیماری به نام گلکوم که منجر به از دست دادن بینایی فرد می شود.
- تشخیص آب مروارید
- لنز های پلاستیکی بعد از حذف لنز طبیعی
- تشخیص تومور
دیگر کاربرد های سونوگرافی
با کشف روش سونوگرافی و به کارگیری امواج صوتی به جای اشعه ایکس مشکل تا حدود زیادی رفع گردید. به طوری که امروزه با استفاده از این روش وضعیت و سلامتی جنین بارها در طی حاملگی مورد ارزیابی قرار می گیرد. بدون آنکه خطری متوجه مادر یا جنین گردد. به علاوه با این روش بسیاری از محدودیتهای رادیولوژی با اشعه ایکس از جمله افتراق تومورهای توپر از کیستها (حفرات تو خالی یا انباشته از مایع)، شناسایی بسیاری از ضایعات بافتهای نرم مانند کبد، طحال و کلیه از میان برداشته شده است.
نحوه انجام سونوگرافی چشم
سونوگرافی چشم را به روش های مختلفی انجام می دهند. یکی از آن ها سونوگرافی از روی پلک می باشد در این روش سونوگرافی ابتدا نیاز است تا پزشک چشم خود را ببندد. در این روش سونو چشم شما در زوایای مختلف مورد بررسی قرار می گیرد. مدت زمان مورد نیاز برای انجام این سونوگرافی به طور معمول 1 تا 2 دقیقه می باشد.
در روش دوم چشم بیمار نیاز است تا باز نگه داشته شود تا سونوگرافی به طور مستقیم انجام شود. تصویری که در این روش در اختیار پزشک قرار می یگرد از داخل چشم است. نحوه انجام آن نیز به طور مستقیم از روی سطح قرنیه می باشد.
در صورتی که قصد انجام سونو چشم را دارید نیاز است تا به هیچ عنوان مواد آرایشی را برروی چشم خود نداشته باشید. علاوه بر آن هستند افرادی که از لنز های تماسی استفاده می کنند، بنابراین لازم است تا حتما قبل از سونو از چشم خود خارج کنند. مدت زمان انجام سونوگرافی به روش دوم نیز همانند روش اولی بسیار کوتاه است.
مزایای انجام سونوگرافی چشم
با توجه تمامی موارد گفته شده تا به اینجای نوشته سونوگرافی چشم یک روش غیر تهاجمی می باشد. یعنی برای انجام آن نیازی به تزریق سوزن یا حتی سایر تجهیزات پزشکی نمی باشد. همچنین از هزینه بسیار بالایی برخوردار نیست و در تمامی مراکز سونوگرافی و حتی مطلب ها می توان این کار را انجام داد.
نکته ای که بسیار حائز اهمیت این است که در این سونوگرافی از هیچ نوع اشعه ی خطرناک یا مضری استفاده نمی شود. یعنی بیمار می تواند آن را در تعداد دفعات زیاد انجام دهد.
سوالات متداول
کلام آخر
یکی از مهم ترین حواس انسان ها حس بینایی محسوب می شود. بروز هر نوع مشکلی در این عصب می تواند منجر به بروز مشکلاتی در بینایی فرد یا حتی از بین رفتن بینایی او شود. انجام سونو چشم برای فرد هیچ نوع خطر یا عارضه خاصی را به همراه نخواهد داشت. به منظور انجام سونوگرافی چشم در بهترین مرکز سونوگرافی در اهواز با شماره 06133337025 تماس بگیرید.
0 دیدگاه