ماموگرافی روشی برای پرتونگاری یا تصویربرداری در سینه است که از آن استفاده می شود. ماموگرافی را اغلب به عنوان پستان نگاری می شناسند. یکی از کاربردهای ماموگرافی تشخیص بیماری های داخل پستان علی الخصوص تومور و سرطان ها می باشد تا از این طریق بتوان براحتی آن را شناسایی و کنترل کرد. خانم ها باید هر دو سال یکبار ماموگرافی را جهت تشخیص زودرس بیماری انجام دهند. این پروسه را باید بانوان بالای 40 سال و افرادی که در خانواده سابقه سرطان سینه را دارند، حتما انجام دهند. مناسب ترین زمان انجام جراحی ماموگرافی در ابتدای سیکل قاعدگی می باشد. انجام ماموگرافی هیچ گونه درد و ناراحتی را برای بیمار در پی ندارد و ممکن است فقط زمانی که پزشک سینه را فشار می دهد. درد مختصری در فرد ایجاد شود که جای نگرانی ندارد و بعد از چند ساعت کاملا از بین می رود.
کاندیدا این آزمایش
از جمله افرادی که کاندیدای مناسبی برای انجام ماموگرافی محسوب می شوند به شرح زیر می باشند:
- ماموگرافی را زنانی باید انجام دهند که در معرض خطرهای متوسط اند و در خانواده این بیماری را دارند.
- خانم هایی که احساس وجود یک جسم سخت و سفت در پستان می کنند.
- خانم هایی که بافت چاله ای در پوست سینه دارند.
- خانم هایی که یکی از پستان هایشان دچار سنگینی و یا توررفتگی خود به خود است.
- افرادی که دارای تورم و ضخامت پوست در سینه می باشند.
- افرادی که خارش و قرمزی در سینه دارند ( این عارضه می تواند التهاب نیز باشد)
- افرادی که از نوک سینه شان ترشحات همراه با درد و ناراحتی خارج می شود.
نحوه ی آماده سازی برای ماموگرافی چگونه است؟
بیمار باید در زمان انجام ماموگرافی دستورات خاصی را دنبال نماید. بهتر است آن روز از استعمال هر گونه دئودورانت ها، پودرهای بدن یا عطرها اجتناب شود. همچنین، نباید هیچ پماد یا کرمی را به سینه یا زیر بغل خود قرار داده باشید. این گونه مواد می توانند تصاویر را در حین پروسه تحریف کنند یا مانند کلسیفیکاسیون یا رسوبات کلسیم شبیه شوند.
بنابراین برای جلوگیری از این عارضه بهتر است که اصلا استفاده نشود. در صورتی که فرد باردار یا شیرده است لازم است تا قبل از این آزمایش به رادیولوژیست خود این موضوع را اطلاع دهد. به طور کلی، در این زمان ماموگرام غربالگری را نمی توان دریافت نمود. اما در صورت لزوم، پزشک می تواند سایر روش های غربالگری مانند اولتراسوند و سونوگرافی را تجویز نماید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع سونوگرافی، رادیولوژی و مزایای این آزمایش ها می توانید از صحبت های دکتر مرتضی جورابیان در صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دیدن کنید.
در طول ماموگرافی چه اتفاقی رخ می دهد؟
ابتدا پزشک از شما می خواهد که هر نوع جواهراتی را از خود دور نمایید و لباس راحتی به تن کنید. باید بگوییم که بسته به امکانات آزمایشی، ممکن است در طول ماموگرافی، پزشک از شما بخواهد که ایستاده یا نشسته باشید. هر کدام از سینه ها بر روی صفحه اشعه ایکس باید صاف قرار گیرند. کمپرسور سینه را پایین می آورد تا از این طریق یک تصویر واضح از پستان ایجاد شود.
ممکن است لازم باشد نفس خود را در زمان عکس برداری نگه دارید. در طول این فرایند، پزشک تصاویر را همان طور که ساخته شده است، بررسی خواهد کرد. ممکن است تصاویر اضافی را برای نمایش های مختلف از سینه تجویز نماید.
باید بگوییم که پزشک گاهی اوقات ماموگرافی دیجیتال را مورد استفاده قرار می دهد. این پروسه را برای زنان کمتر از 50 ساله بیشتر کاربرد دارد.
با این فرآیند پزشک یک ماموگرام دیجیتال اشعه ایکس را به یک تصویر الکترونیکی از سینه تبدیل می کند. در ادامه تصاویر بر روی کامپیوتر ذخیره خواهد شد، تصاویر بلافاصله قابل مشاهده هستند.
انواع ماموگرافی
از انواع روش های ماموگرافی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ماموگرافی دیجیتال
این روش به همچنین به نام (FFDM) نیز شناخته شده است، نوعی سیستم ماموگرافی به حساب می آید. البته در آن تصویر از اشعه ایکس توسط الکترونیک جایگزین می شود. در نتیجه اشعه ایکس این تصاویر گرفته شده از پستان را به رادیولوژیست منتقل می کند. باید متذکر شویم که این نوع سیستم ها بسیار مشابه با دوربین های دیجیتال هستند. به گونه ای کاربرد دارد که تصاویر بهتر را با دوز پایین تر تابش می نماید. رادیولوژیست با ذخیره کردن این تصاویر اخذ شده در کامپیوتر اقدام به تبدیل این تصاویر دیجیتالی به تصاویر معمولی می نماید که قابل خواندن باشد.
تشخیص کامپیوتری(CAD)
از این نوع ماموگرافی برای تشخیص سرطان در مراحل پیشرفته اغلب استفاده می کنند. این تصاویر را در قسمت هایی از سینه قرار می دهند که جرم غیر طبیعی داشته باشد. تتوسنتز سینه این پروسه رابا نام ماموگرافی سه بعدی (3-D) و یا ماموگرافی دیجیتالی (DBT) نیز شناخته شده است. شکلی پیشرفته ازتصویربرداری پستان است که تصاویر متعدد در زوایای مختلف گرفته شده وبازسازی می کند. در نتیجه باید بگوییم که تصویربرداری سینه 3 بعدی بسیار مشابه به تصویربرداری کامپیوتری (CT) است. در آن یک سری از”برش های نازک” با هم ترکیب می شوند تا یک بازسازی 3 بعدی در بدن صورت گیرد.
عوارض جانبی
این دستگاه هیچ گونه عوارضی برای بیمار به همراه ندارد. بهتر است که این پروسه در یک مرکز سونوگرافی و رادیولوژی خوب صورت گیرد. اما ممکن است که تشعشات حاصل از آن مقداری عوارض به همراه داشته باشد که در بعضی مواقع این اشعه همراه با دوز بالا جهت بررسی بهتر، استفاده می شود.
در زمان انجام این پروسه بهتر است که فرد از مصرف برخی از داروها و مواد غذایی اجتناب کند تا در حین انجام ماموگرافی کمتر دچار درد و ناراحتی شود.
چکیده مطلب
ماموگرافی نوعی ابزار به منظور غربالگری در تشخیص سرطان اولیه به خصوص در بانوان جوان می باشد. این روش بسیار مطمئن و دقیق می باشد به خصوص در بیمارانی که هیچ گونه علائم ونشانه ای ندارند. در حین انجام این پروسه بیمار هیچ گونه درد و ناراحتی را احساس نمی کند. اگر بعد از ماموگرافی فرد دچار درد و ناراحتی شد، بهتر است که از سوتین های ورزشی راحت و راحت استفاده کند. علاوه بر آن شما می توانید ماساژ دادن سینه ها و قرارگیری در وان آب ملایم نیز می تواند در تسکین درد بسیار کمک کننده باشد. در صورتی که درد و ناراحتی ادامه پیدا نمود حتما باید به پزشک و یا مرکز سونوگرافی خوب مراجعه نماید.
0 دیدگاه